Ce (nu) mănâncă studenții? Statistici îngrijorătoare

Fie că primesc bani de acasă sau muncesc pentru a se întreține, studenții trebuie să scoată din buzunar în fiecare lună sume bunicele și, de cele mai dese ori sunt tentați să economisească anume pe alimentație rațională. Or, este tocmai momentul în care în viața studentului cu majoratul la activ pătrund ispite de tot felul, printre care alcoolul și alte deprinderi nesănătoase.

Doi studenți la Tehnologia și Managementul Alimentației Publice, ASEM, Sorin VRABIE și Camelia LUPAȘCO și-au propus să studieze obișnuințele alimentare ale tineretului studios pe un lot de 850 de studenţi, în cadrul a patru universități din Republica Moldova (Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică (UTM), Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” (USMF), folosind un chestionar, completat electronic de către respondenți.


27% dintre studenți au o permanentă senzație de foame

Camelia LUPAȘCO: „Rezultatele demonstrează că obişnuinţa şi slaba gestionare a timpului îi determină pe studenţi să „sară” peste micul dejun, în timp ce dorinţa de a slăbi îi determină pe unii să renunţe la cină. Partea bună e că peste 60% dintre studenți recunosc faptul că se alimentează nesănătos. Dar o fac, după cum spun ei, pentru că nu dispun de timp (73%), nu au suficienți bani (21%), sau nu dispun de informații (6% de studenți).

1

Studiul relevă că 40% de studenți cheltuie zilnic minim 50 de lei pentru alimentație. Aceasta ar însemna de două ori mai mult decât bursa medie lunară, spre exemplu. Totodată, 27% dintre studenți simt o permanentă senzație de foame.
Este pentru că nu consumă ce trebuie, cât și când trebuie, spun tinerii cercetători, argumentând cu rezultate ale cercetărilor știintifice și rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Sorin VRABIE: „29% din studenți nu consumă micul dejun, 17% dintre ei beau cafea pe nemâncate, respectiv aciditatea le deteriorează pereții stomacului.”


2

Rețeta, potrivit studenților, e foarte simplă și ar putea chiar să coste mai puțin decât consumul de fast food, (pe care îl preferă cu regularitate 16 % din studenții chestionați).

Sorin VRABIE: „Alimentația rațională consta în administrarea unui mic dejun bine echilibrat, variația produselor consumate zilnic, respectarea intervalului de 3-4 ore între mese, consumul de fructe și legume sa depășească de 2 ori consumul de carne și cerialiere, precum și respectarea volumului de 1,5-2 litri de apă zilnic. Nu mai puțin de 1 litru, cum obișnuiesc 36% dintre studenți, ceea ce duce la deshidratarea organismului, dereglarea metabolismului și slăbirea imunității.

3

Studenții au menționat și alte slăbiciuni în materie de consum: 11% de studenți sunt dependenți de fumat, iar 12% - fumează ocazional sau rar.
În ceea ce privește consumul de alcool, 7% din cei chestionați o fac frecvent, iar 66% - consumă alcool ocazional sau rar.

Adulții se sting timpuriu din cauza „slăbiciunilor alimentare” admise în tinerețe

Anume aceste vicii, conform statisticilor sunt cauza directă a dezvoltării maladiilor digestive și cardio-vasculare, precum și a diabetului.

Potrivit celui mai recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, în rândul a 51 de țări, Moldova ocupă locul cinci după decese din cauza alimentației neraționale, cu rata de mortalitate de 34,2%.

Totodată, studiile arată că 70% din decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamente riscante iniţiate în perioada adolescenţei.

„De altfel, percepţia redusă a riscului legat de factorii de mediu este caracteristică fiinţei umane. Noi, tinerii, prin excelenţă, adoptăm mult mai uşor atitudini şi deprinderi riscante. În condiţiile în care Guvernul își propune implementarea de „medii care promovează sănătatea nutriţională în 80% din instituţiile de învăţămînt”, pentru început cred că ar fi binevenită revenirea la pauza de prânz în instituțiile universitare la 30 de min și nu 10 minute, cum este în ultimii doi ani, fapt ce lipsește o mare parte dintre studenți de prânzul obligatoriu.”, spune Camelia LUPAȘCO.

4

Însuşirea unor comportamente alimentare sănătoase începe încă din copilărie, ele fiind apoi perpetuate până la vârsta adultă, când devin obişnuinţe, intră în „normal”. Viața de student e diferită de cea de elev. Indiferent dacă stai la camin sau cu chirie, e greu să-ți porți de grijă singur, după ce mulți ani mama a avut grijă să nu-ți lipsească „mâncărica”. Apoi, studenția mai înseamnă, pe lângă distracție și libertate, cheltuieli considerabile. Cel mai tentant e să economisești pe alimente, iar asta duce neîntârziat la ușa medicului.

Un articol de: studentie.md

 

Prezentare

Lasă un comentariu

Articole recente
Comentarii

Admitere 2018 USMF pe Etape