Flashmob: Conștientizarea rezistenței la antibiotice

Flashmob: Conștientizarea rezistenței la antibiotice usmf.md

Pe 16 noiembrie, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat un flashmob cu sloganul ”Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice”. Prin dans și voie bună, 20 de elevi de la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” au atenţionat trecătorii privind utilizarea prudentă a antibioticelor. Dansul a atras și studenții internaționali ai USMF „Nicolae Testemițanu” care s-au integrat rapid în dans alături de colegii lor mai mici. La final tinerii au distribuit materiale informative privind conștientizarea rezistenței la antibiotice.


La manifestare au mai participat studenți, rezidenți și cadre științifico-didactice ale USMF. Acțiunea a fost organizată în contextul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, desfășurată pentru al III-lea an consecutiv în Republica Moldova, la inițiativa Centrului Național de Sănătate Publică și cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

23845448 10210918964712333 585181905 n

Ziua Europeană de Informare despre antibiotice este marcată anual pe 18 noiembrie, sub egida Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Cercetările efectuate de ECDC demonstrează că în Uniunea Europeană infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde de euro/an. Peste 380 de mii de europeni contractează anual infecții cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii dintre aceștia decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.


În Republica Moldova rezistența la antibiotice este într-o continuă creștere și este calificată ca o problemă specială de sănătate. În primăvara anului curent, Ministerul Sănătății a semnat o metodologie nouă de eliberare a antibioticelor cu reținerea acestora pe o perioadă de 30 de zile în farmacii și prescrierea substanței active pe rețete.

Lasă un comentariu

Articole recente
Comentarii

Admitere 2018 USMF pe Etape