BAC-ul, camerele si armata natională … ca idee

Eu m-am născut stângaci. Din clasa întâi, profesoara (se considera a doua "mama") mă plesnea cu rigla peste mână și îmi spunea: "nu e frumos să scrii cu stânga, scrie cu dreapta", "așa nu se face", "așa nu este normal", "scrie și tu normal... ca toți copiii...".

 

 Astăzi, la 31 de ani, scriu cu mâna dreaptă, dar oricum, restul lucrurilor le fac cu stânga, dar în realitate sunt foarte confuz în alegerea mea, ce parte să folosesc. Prin urmare, mai am o mică problemă, nu mă pot orienta prea repede în spațiu, prietenii mei se amuză veșnic pe faptul că eu dacă ar fi să arăt de la casa mea, în ce parte este centrul orașului, întotdeauna arăt direcția opusă, în condițiile în care locuiesc de câțiva ani în aceeași zonă.

Pentru sistemul nostru de învățământ, istorioara mea pare banală, dar este un exemplu simplu în care în afară de violența asupra copiilor, se ascund un set de idei despre cum percepe societatea noastră ce este educația și în ce mod ar trebui să ne educăm copiii. Diferenta de atunci și astăzi nu este prea mare, copiii mai sunt "educați" și "corectați" cu rigla, dar mai nou, și cu ajutorul camerelor de luat vederi sau detectoarelor de metale în timpul examenelor (BAC-ul). Sistemul de învățământ din Moldova este o adevărată "fabrică de cârnați" care culminează în ambalarea "produselor" după gustul Ministerului Educației.

În cea mai săracă țară din Europa, acolo unde elevii, la școală, se duc la veceu afară prin tufari, iarna, unde lipsește minimum de igienă, unde violența și discriminarea este o cultură în sine, unde avem mii de copii sărmani, fără părinți și traumați de societatea în care trăiesc - ministerul de resort, în numele reformelor, cumpără cameri de luat vederi de 7 mln. de lei pentru a organiza examenele de BAC și pentru a stârpi așa-numitul plagiat și copiat.

 

tolea 11

 

Argumentul principal pe care nimeni nu vrea să-l audă este: Cum oare să stârpești așa-numitul plagiat, atunci când 12 ani, lecție cu lecție, elevul doar asta a învățat să facă și o face în continuare, adică sa copieze.

 

John Milton spunea (parafrazez): "mai întâi scoți ochii la oameni și după asta dai vina pe ei că sunt orbi". Toți ținem minte cum ne facem temele pentru acasă, te duci acasă, te încui în cameră, citești, memorezi, copii o lucrare de-a lui Eminescu, vii la școală și o reproduci în scris sau oral - adică, absolut inconștient, copiezi și reproduci, copiezi și reproduci! Un exercitiu pe care îl faci zilnic, 12 ani, la toate materiile. Ajungi la orice examen sau la BAC și ce vrea elevul să facă? Să copieze! Cu alte cuvinte, elevul vrea să făcă ceea ce în realitate a fost învățat. De aici lucrurile ar fi simple de înțeles, nu avem nevoie de cameri de luat vederi pentru a lupta cu plagiatul, avem nevoie să schimbăm sistemul în așa fel, încât plagiatul nu este o opțiune și rolul examinatorului ar fi doar de a evalua, fără camere de milioane.

Mai trist și strigător la cer este că jurnaliștii, activiștii, politicenii, părinții, profesorii și elevii aplaudă instalarea camerelor, detectoarelor de metale și escorta polițiștilor. O țară întreagă participă la schilodirea a mii de elevi și totodată îi învață să facă la fel, să nu aibă încredere în nimeni și să-i suspecteze pe toți din jur.

Dar daca bătăile cu rigla, violența și discriminarea în școli au fost inconștient interiorizate de generații întregi, atunci instalarea camerelor de luat vederi, detectoarelor de metale nu au cum să vină în contradicție cu creierii putrezi de la minister.

La anul, ne așteptăm să organizăm BAC-ul cu armata națională, elicoptere, servicii secrete și câini dresați.

Anatolie Canțîr

Profesor de comunicare interculturală la Aarhus University, Herning and Via University College, TEKO

M.Sc. International Business, Language & Culture, English (University of Southern Denmark)

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape