Un an de activități cu iz ….creativ

În perioada 1 decembrie 2017 – 30 noiembrie 2018 s-a desfășurat proiectul „Spațiu comun pentru industrii creative și culturale”. Proiectul s-a axat pe potențialul socio-economic al activităților care ”comercializează” creativitate.

Scopul principal al proiectului a fost de a asigura dezvoltarea economică a zonelor de frontieră printr-o rețea mai bună și mai eficientă între actorii din industria culturală și creativă, dar și stimularea cererii.

Proiectul s-a adresat instituțiilor și organizațiilor din industriile creative și culturale, companii și start-up-uri, freelanceri, studenți, experți în domeniu, etc. Domeniile vizate: Artă și cultură, film și TV, reclamă, arhitectură, gastronomie, design, modă, editură, IT și tehnică, jocuri, muzică, artizanat manual și altele.

În cadrul proiectului s-au realizat un șir de activități care au adus plus valoare la scopul proiectului, dar și la CV-urile sau portofoliile participanților. Unele din aceste activități au fost: Cartografierea sectorului și elaborarea unei hărți interactive online; Organizarea unei sesiuni de training pentru managerii sectorului ICC la Vadul lui Vodă, Moldova; Elaborarea a 16 studii de caz despre industriile creative și culturale din regiunile vizate; Workshop-uri și Hackathons pentru sectorul ICC la Odessa, Ucraina; Șase persoane au participat la un program de rezidențiat transfrontalier timp de 2 săptămâni în Chișinău, Odessa și Cernăuți. În timpul schimbului de experiență, participanții au studiat activitățile altor organizații și au împărtășit cunoștințele și experiența lor; Organizarea de sesiuni deschise cu privire la managementului CCI, precum marketing, vânzări, elaborarea business planului, economia creativă, etc.

46836923 334392080725823 2999468480782139392 n

De asemenea, timp de 7 zile, în Migovo, regiunea Cernăuți, Ucraina, mai mulți reprezentanți ai industriilor creative din Moldova și Ucraina au participat în cadrul unei școli de vară pentru tinerii antreprenori –Temele abordate: ICC Management si Marketing, ICC Leadership si Entrepreneurship, vizită de studiu, etc.

Pavel Curcovici: ”Școala de vară în Migovo a fost o experiență utilă pentru mine și colegii mei reprezentanții industriilor creative din municipiul Bălți și Republica Moldova. Cunoștințele obținute au întărit compartimentul de management a companiilor pe care le gestionăm. Trening-urile promovate au țintit exact în necesitățile beneficiarilor, iar trainerii au fost cu adevărat profesioniști și au oferit instrumente concrete de lucru. Pe lângă componenta de training, am avut posibilitatea să interacționăm cu colegii din domeniul industriilor creative. Relațiile de prietenie create în cadrul proiectului au ajutat mult în dezvoltarea afacerilor pe care le gestionez și sper mult ca acest proiect să fie prelungit. Aduc sincere mulțumiri organizatorilor și finanțatorilor proiectului, este probabil unul din cele mai de succes proiecte la care am participat.”

Alina Veveriță: ”Am avut oportunitatea de a participa la școala de vară, care a venit să ajute persoanele din industriile creative și desfășoară activitate de antreprenoriat. Fiecare zi a avut o tematică aparte ce se regăsește în domeniul antreprenoriatului, precum finanțele, managementul de proiect, psihologie, si multe altele. Speakerii din Ucraina au adus un aport semnificativ la cunoștințele mele în aceste tematici specifice, o mulțime de instrumente fiind puse la dispoziția noastră. Participarea la acest eveniment a fost o experiență frumoasă, în urma căreia s-au format noi legături și prietenii.”

Doinița Ulinici, manager de proiect:“A fost un an foarte activ și productiv din punct de vedere a rezultatelor obținute în cadrul proiectului. Am început cu cartografierea sectorului și a necesităților acestora prin colectare de date cu ajutorul diferitor instrumente, precum focus-grupuri și interviuri. În baza informației colectate, am organizat o serie de instruiri pe diferite tematici și pentru diferite grupuri țintă. Au fost organizate sesiuni deschise, școală de vară, workshop, hackaton și training atât în Chișinău, cât și în Cernăuți și Odessa. De asemenea, am elaborat studii de caz și business modele, care vor fi în curând accesibile pe site-ul proiectului http://md-ua-creatives.org/. Sper ca rezultatele obținute vor fi o amprentă cu impact pozitiv asupra dezvoltării continue a industriilor creative și industriale în Moldova.”

Proiectul "Spațiul Comun pentru Industrii Creative și Culturale" este implementat de către CCPO "Business Center" (Cernăuți, Ucraina), Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (Chișinău, Moldova), Impact Hub Odessa (Odessa, Ucraina) și este co-finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Parteneriatului Estic de Cooperare Teritorială "Moldova - Ucraina".

 

*Contextul acestei publicații este viziunea beneficiarului (ANCD) și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Sfârşitul conversaţiei

Lasă un comentariu

Articole recente
Comentarii

Admitere 2018 USMF pe Etape