Sky Transmitter: Instalația care te ajută să transmiți dorințele spre….cer

Sky Transmitter: Instalația care te ajută să transmiți dorințele spre….cer Alina Veveriță la Universitatea Națională «Iurii Fedkovici» din Cernăuți

La Chișinău a avut loc inaugurarea publică a instalaţiei "sky transmitter" - un proiect artistic realizat de către artistul german de sunet şi media, Frank Schulte. Instalația este una inedită și este amplasată pe acoperişul Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.Organizatorul proiectului „Sky Transmitter” este Centrul Cultural German AKZENTE în parteneriat cu Centrul de Artă Contemporană Ksak, proiect finanţat de către Institutul Goethe de la Bucureşti. Despre proiect, concept și probleme întâmpinate, citiți în interviul de mai jos, cu Alina Veveriță, coordonatoarea proiectului.

Cum a apărut ideea proiectului?

Sky Transmitter este un subproiect implementat în cadrul proiectului general pentru spații artistice alternative "KunsTräume", ideea pornind de la necesitatea spațiilor pentru activitățile artistice și culturale. În cadrul Colegiului de Arte Plastice "Alexandru Plămădeală" se găsesc spații libere care și pot fi folosite în acest scop.

Din ce resurse a fost implementat?
Proiectul a primit finanțare din partea "Goethe-Institut" din București. De asemenea, ne-am bazat și pe ideea reciclării, folosindu-ne de materiale care urmau să fie aruncate la gunoi (PET-uri, lăzi pentru producție, paleți, chiar și bucăți de stofă din care am confecționat covorașe, ș.a.m.d)

Care este scopul proiectului și cui se adresează?

Sky Transmitter (Wärmepol) a fost condus de artistul german Frank Schulte, care a creat instalația artistică pentru acest spațiu, în cadrul căreia se află un transmițător radio FM- cu scopul de a transmite dorințele oricărui spre…..cer. Totodată, au fost plantate și un șir de flori și plante, reprezentând ideea grădinăritului urban. Proiectul este adresat tuturor, artiștilor, amatorilor, dar și celor interesați de acest domeniu.

Ce proiecte sunt în derulare și cum intenționați să le realizați?
În prezent implementăm proiectul "SubCAPac", o continuare a "Wärmepol", care va fi localizat în subsolul colegiului, un spațiu cu diferite direcții: de la bar gastronomic vegetarian, până la cinema și studio foto/audio.

36409272 1794784003948157 8917426415255683072 n

Cu ce probleme v-ați confruntat de la început?
Una din probleme a fost cum să utilizăm materialele ce trebuiau reciclate într-un mod estetic, dar și practic, însă elevii de la Plămădeală sunt creativi și igenioși și au găsit soluții…..creative.

Prin ce este unic proiectul?
Proiectul se deosebește prin conceptul său artistic, eco și de reciclare, dar și prin amplasarea sa, acesta fiind situat la înălțime, pe acoperișul colegiului.
Realizarea unui proiect în general necesită timp și răbdare, de la realizarea conceptului și scrierea acestuia, până la obținerea autorizației și implementarea acestuia în realitate. Desigur este nevoie de creativitate, care de cele mai multe ori încununează un rezultat deosebit

Prin ce sunt deosebiți studenții colegiului Plămădeală?)

Studenții de la Colegiul Plămădeală ies din tipare prin modul mai libertin de a gândi, prin creațiile lor, talent, dar și munca depusă. Aici găsești persoane dezvoltate multilateral în domeniul artei plastice, muzicii, teatului și nu numai, persoane active și inovatoare.

Crezi că se poate trăi din artă în Moldova?

Mereu ajung la ideea că din momentul când practici ceva din tot sufletul, partea financiară se va stabiliza de la sine. Acest principiu se aplică și în domeniul artei, un produs creat calitativ și cu dragoste mereu va atrage oamenii. Doar este nevoie de puțină informare, la moment fiind organizate din ce în ce mai multe concursuri și expoziții, în care artiștii pot să se afirme și să capete un renume.

De ce au nevoie tinerii ca să vina cu astfel de inițiative, să facă instituția lor de învățământ mai atractivă...?

Consider că astfel de inițiative sunt mereu binevenite în instituțiile de învățământ, acestea dezvoltând spiritul civic și implicarea socială a studenți lor sau elevilor în cadrul instituției, de asemenea oferindu-le și experiență în cadrul conducerii unu proiect. În rezultat, instituția devine mai creativă, dar și mai atractivă și cunoscută de tineret și întreaga societate.

36585201 1794775733948984 1030475577590546432 n

Studentie.md

Lasă un comentariu

Articole recente
Comentarii

Admitere 2018 USMF pe Etape