Teze trase la xerox

Teze trase la xerox aecsdul.wix.com

Peste jumătate din studenţii a cinci universităţi moldoveneşti invocă cazuri de plagiere în instituţiile de învăţământ, potrivit unui raport al Transparency International (TI)-Moldova. Studenţii spun că, din moment ce legile nu sunt bătute în cuie, iar sancţiunile nu sunt dure, de ce nu? Cazul recent al profesorului UTM, care a vândut cu 700 euro teza de master unei studente, arată gradul celor implicaţi în fraude intelectuale, iar cazul preşedintelui Ungariei, prins şi el că a plagiat, arată că se întâmplă şi la case mai bune.

 

O simplă tastare în Google arată valoarea adevărată a tezelor
În cele peste 10 000 de teze de licenţă, masterat şi chiar doctorat susţinute la universitățile din Moldova - niciun caz de plagiat oficial înregistrat. Pe de altă parte, lucrările apreciate cu note înalte, testate prin Google, demonstrează contrariul.
Ion V. a susţinut anul trecut teza de licenţă la una din universitățile din țară, luând nota 9. S-a oferit chiar să ne arate lucrarea, pentru că, zice, a respectat regulamentul și a comunicat cu profesorul referitor la plan şi capitole aparte. Dar la o simplă verificare cu un motor anti-plagiere disponibil pe internet putem vedea că lucrarea conține pasaje întregi plagiate.
Ion zice că nu a avut probleme şi că nu înţelege atunci, de unde am luat noi aşa reguli?!
Un alt caz ar fi cel al lui S.B., care a luat cu brio titlul de master. Asta, în pofida faptului că am reuşit să identificăm destule secvenţe plagiate în lucrarea sa.
În replică, S.B. ne dă asigurări că nici Comisia de Susţinere, nici profesorul coordonator, care i-au analizat minuţios lucrarea nu au avut obiecţii. „Consider că nu este ceva grav. Da, poate mi-au scăpat din vedere pasajele menţionate, dar comisia atrage mai mult atenţie asupra ideilor cu care vii", spune el.

Cum se luptă în alte ţări cu tentația copiatului
Meteahna grea a plagiatului, care îi atinge în Moldova până și pe profesori și academicieni, se pare că este totuși o eroare de sistem local. Pentru că, odată ajunși la studii peste hotare, moldovenii arată că se pot conforma ușor normelor de acolo, care nu admit furtul intelectual.
Sergiu Celacu, doctorand la Universitatea din Pultusk, Polonia, povestește prima sa experiență în acest sens. „Odată venit, am avut mari probleme la capitolul lucrări ştiinţifice, aşa cum formatul acestora cu care eram deprins în Moldova nu corespundea cu viziunea lor. Astfel, a trebuit să redefinesc pentru mine felul în care se scrie o lucrare ştiinţifică şi cum se lucrează cu sursele."
Normele de scriere a unei lucrări sunt foarte stricte în instituțiile europene, spune Sergiu. „Acolo, mai multe de 80 de semne consecutiv sunt calificate ca plagiere. Mai mult ca atât, nu este tolerată nici utilizarea ideilor străine fără citarea sursei. Ei posedă softuri performante care permit detectarea imediată a plagierii, aşa că ori scrii ceva de-al tău, ori nu scrii deloc".

Și cum e tratată problema în Moldova
Deşi majoritatea studenţilor intervievaţi de TI recunosc că profesorii insistă asupra respectării Codului de Etică existent în universităţi, doar 20% dintre respondenţi cred că cei care îl încalcă sunt sancţionaţi. Aproape jumătate dintre respondenţi susţin că studenţii întreprind tentative de mituire a profesorilor şi circa 1/3 - că profesorii sunt cei care solicită bani, cadouri şi favoruri pentru a-i nota mai bine pe studenţi şi a închide ochii la anumite abateri, inclusiv în ce priveşte plagiatul.
Intrebaţi de noi, sub protecţia anonimatului, studenţii spun că poţi cumpăra uşor tezele, ale căror teme sunt neschimbate de ani de zile, chiar de la angajaţii catedrelor. Bonus, primeşti asigurare că susţinerea va fi cu brio.
Profesorii care sunt direct implicaţi în prevenirea şi identificarea plagiatului strâng din umeri la argumentele aduse.
Aneta Gonţa, prodecan la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării (USM) vede problema în faptul că unii profesori coordonează câte 18-20 teze de licenţă sau masterat în acelaşi timp. Aşa că ea nu-şi imaginează cum poţi să urmăreşti corectitudinea fiecăreia dintre ele, dacă tezele sunt prezentate în cel mai bun caz cu o săptămână înainte de termenul limită.
Svetlana Parmacli, şefă a Secţiei de Control al Procesului Educaţional (ULIM) spune că ei pun accent pe responsabilizarea studentului şi nu pe penalizarea lui. „Cu 20 de zile înainte de susţinerea publică, tezele sunt verificate minuţios de angajaţii secţiei... E greu, dar ce să facem, lucrăm fără odihnă şi week-end-uri în această perioadă", menţionează ea. Merită să menţionăm că anul trecut au fost depuse peste 1300 teze de licenţă şi peste 300 de master, dintre care niciuna nu a fost respinsă pe motiv de plagiere.

Moldova, fără precedent în plagiat
Puţinele încercări de a penaliza plagiatul în Republica Moldova până acum nu au avut o finalitate categorică.
La susţinerea tezei de licenţă din vara anului 2010 un student la Relaţii Economice Internaţionale, ASEM, a luat nota 2. Comisia de evaluare a constatat că teza este plagiată. Faptul a fost confirmat de către Ala Cotelnic, prorector ASEM. Studentul a acţionat ASEM-ul în judecată, susţinându-şi nevinovăţia.
Contactat de noi, studentul motivează că i s-au cerut favoruri pentru o notă înaltă la teză şi când a refuzat să plătească, i s-a incriminat plagiatul. La rândul său, Boris Chistruga, şeful Catedrei REI, a spus că este un caz ideal de plagiarism, uşor de demonstrat în instanţă, dar că nu poate oferi mai multe detalii până când nu va finaliza procesul de judecată. Litigiul durează până în prezent.
În același timp, la Comisia de Etică nu se ştie de existenţa vreunui caz de plagiat.
Valeriu Canţâr, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare şi Atestare, spune că principala problemă în domeniu este lipsa unui remediu legal viabil de luptă cu plagiatul. Acest lucru, spune el, este evident mai ales în situaţia absurdă în care s-a pomenit CNAA după amendarea în 2004 a art. 93 a Codului de Ştiinţă şi Inovaţie, care „a obligat experţii din cadrul CNAA-ul să meargă în judecată, unde cei care sunt „mai experţi" vor decide dacă poate sau nu avea loc penalizarea", mai adaugă Valeriu Canțâr.

Ministerelor, atenţie, se fură ca în Codru!
Studenţii moldoveni în străinătate, printre care şi Vlad Corduneanu de la VIA University din Danemarca, susţin: "Un simplu sistem electronic de detectare a plagiatului ar rezolva 80% din problemă. Restul 20 ţine de voinţa profesorilor şi a comisiilor de evaluare"
Transparency International - Moldova a atenţionat Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Interne asupra situaţiei alarmante în contextul practicilor de copiere şi plagiat în instituţiile superioare de învăţământ, precum şi asupra extinderii fenomenului de comercializare a tezelor şi referatelor prin Internet (www.diplom.md, www.teza.md) şi „publicitatea stradală", prin care se promovează deschis fraudele intelectuale.

Liuba Lupaşco, Nicolae Văscăuţan

1 comentariu

  • Procuratura
    postat de Procuratura
    Luni, 09 Octombrie 2017 00:40

    Stergeti numele din acest articol, sau articolul in genere. Este o minciuna si o aberatie: in special cu teza de la ASEM. Liuba Lupasco vei fi trasa la raspundere conform legii pentru asa jurnalizm nelegal.

Lasă un comentariu

Articole recente
Comentarii

Admitere 2018 USMF pe Etape