„Olivia & Maro” – o poveste magică în engleză, semnată de o autoare cu suflet „born in Moldova”

„Olivia & Maro” – o poveste magică în engleză, semnată de o autoare cu suflet „born in Moldova” arhiva personala

Se numește Cristina Crăciun, născută acum 29 de ani, la Chișinău. A cochetat multă vreme cu “Două ore + 3 iezi” și iată că toată creativitatea i s-a depozitat și s-a materializat într-o carte pentru copii, produsă independent, dar ca la carte. „Olivia și Maro”, o cărticică magică pentru micii cititori pasionați de aventuri, disponibilă atât în format tipărit cât și digital.

- Cristina, povestește-ne un pic despre tine, mai intâi!
- Am fost elevă la liceul Onisifor Ghibu, după care studentă la Universitatea de Stat din Moldova. În 2016 am absolvit un program de masterat în Germania și am petrecut 4 luni în SUA participând la un program de schimb academic. Am fost bursiera fundației politice germane Konrad Adenauer și sunt una dintre câștigătorii concursului internațional de eseuri „MLOW2016”. La moment sunt stabilită în Germania, activez în domeniul resurse umane, în cadrul unei corporații americane și mai recent am publicat independent prima mea carte pentru copii.

Copilă fiind, visa să scrie o carte. Mare ajungând, a scris prima carte pentru copii, o poveste care va încânta și intriga cititorii de toate vârstele.

Cristina2

- Și iată, în toată această poveste liniștită (sau zbuciumată) apare Olivia și Maro. De unde dorința de a scrie o carte, și nu una oarecare, ci pentru copii, care sunt un cititor absolut special?
- Dorința de a scrie o carte vine din copilărie. Îmi amintesc că eram foarte activă în domeniul artistic, printre altele îmi plăcea să scriu eseuri și poezii și aveam o pasiune aparte și pentru limba engleză. De altfel când eram la școală în clasele primare, eram o participanta activă a proiectului cultural televizat “Două ore + 3 iezi” și mă pregăteam în fiecare duminică cu o poezie pentru Ianoș Turcanu, un cântec pentru Stela Mitriuc sau o pictură pentru Glebus Sainciuc. Și cu toată feeria aceasta, cred că undeva în subconștientul meu a rămas acea magie. Când au apărut primele idei despre cei doi copii (n.r. Olivia și Maro), am început să scriu pe foaie fiecare acțiune, descriere și atunci am zis: acum e momentul să ne apucăm serios de toate ideile care îmi vin în cap.

CC2

- În cât timp ai scris-o?
- A durat cam 6 luni să scriu prima versiune a manuscrisului, după care au urmat luni de zile în care am revizuit textul de nenumărate ori. Partea de revizuire/editare, găsirea unui ilustrator și însuși procesul de creare a ilustrațiilor a durat cel mai mult. Totul s-a început în septembrie 2017 și cartea am publicat-o în Iulie 2020.

- Și design-ul?
-Am lucrat cu un ilustrator și un grafic designer. Ilustratorul a dat culoare scenelor și personajelor, iar grafic designerul s-a ocupat de partea tehnică, aspectul final al cărții.

- Ai studiat piața cărților pentru copii înainte de a te apuca de aspectul comercial al cărții?

- Da, încă o studiez și de fiecare dată învăț ceva nou.

- Ce trebuia să faci neaparat din punct de vedere al marketingului?
- Primul lucru pe care l-am făcut referitor la această tema, a fost promovarea cărții pe rețelele sociale. Am început să contactez bloggeri care promovează cărti pentru copii. Am activat publicitatea pe platformele unde se vinde cartea, dar încă mai sunt multe de realizat din acest punct de vedere.

- Este o carte foarte frumos ilustrată și știu ca ai făcut un adevărat casting la selectarea ilustratorului…
- Da, cred că asta a fost partea cea mai plăcută dar și extenuantă… Plăcută pentru ca am cunoscut artiști talentați din Moldova dar și de peste hotare. Extenuantă, pentru că am lucrat cu 6 ilustratori și a durat exact un an și 8 luni până l-am găsit pe Odysseus Stamoglou, care a putut da culoare cel mai bine viziunile mele referitor la personaje și acțiune.

- Care este mesajul cărții tale?
- Cel mai predominant mesaj din punctul meu de vedere, este idea de a avea curaj să descoperi necunoscutul, să nu-ți fie frică - indiferent de circumstanțe, și să fii amabil și prietenos cu toată lumea, cuvântătoare și necuvântătoare.

- De unde vin personajele?
- Din imaginația mea. Sunt trăiri specifice copilăriei dar și vieții de adult. Oameni, întâmplări, situații, inclusiv din cele cu „...ah, dacă s-ar putea să dau timpul înapoi...” sau ce bine că am întâlnit situația într-o carte. Personajele mele sunt copii care iubesc cărțile și aventurile.

CC3

- Te regăsești în vre-un personaj (sau mai multe)?
- Cred ca da, mă regăsesc în Ms. Tida dar și în Olivia și Maro, amintindu-mi de scene din copilărie alături de fratele meu.

„Niciodată nu mi-am imaginat că la crearea unei cărți pot fi implicați atât de mulți oameni...”

CC4

- Practici în domeniul Resurse Umane și probabil ai selectat bine oamenii care să te însoțească în această aventură a ta. Ziceai că ai cunoscut specialiști care lucrează asupra cărților, de existența cărora nici n-ai fi presupus. Spune-ne prin prisma traseului cărții de la peniță la cititor. Prin câte mâini și minți a trecut această minune de carte?
- Da, niciodată nu mi-am imaginat că la crearea unei cărți pot fi implicați atât de mulți oameni și nu a fost de loc ușor să găsesc oamenii potriviți. Prima persoana care a citit și editat manuscrisul a fost o profesoară de engleză din SUA. După care am colectat și opinii/sugestii din partea unor prieteni și membri ai familiei. Au urmat mai multe revizuiri, unde, între timp, aflasem și de așa numiții beta readeri, voluntari sau persoane, în cazul meu, vorbitori nativi de engleză, pe care îi plătești să iți citească manuscrisul și să îți ofere feedback înainte de editarea versiunii finale. După editarea finală (alt editor, engleză nativă), a urmat procesul de ilustrare și grafic design. Eu am trimis versiunile electronice platformelor comerciale iar pentru ca versiunea printată să ajungă la cititori, colaborez și cu o companie Print-on-Demand (printare la cerere), care tipărește și distribuie cărți aproape peste tot în lume. Deasemenea, vreau să mulțumesc tuturor distribuitorilor de colete din lume, mai ales în perioada COVID/19, pentru ca fac posibilă livrarea micilor surprize.

- Se vinde doar pe Amazon?

- Se vinde pe Amazon, Book Depository (livrare gratuită aproape în întreaga lume, însă din păcate ei nu livrează în Moldova la moment), Barnes & Noble, versiunea electronică se găsește și pe Kobo. Mai este disponibilă și pe alte platforme de vânzare a cărților în SUA, UK și Australia.

- Cât costa să produci o astfel de carte?

- Nu am calculat exact, așa ca să nu-mi piară dorința de a mai publica independent o altă carte. Dar e destul de costisitor. Daca nu aș avea un job full time nu cred că mi-aș fi permis să achit toate serviciile de editare, ilustrare și grafic design.

- Va urma ce?
Incredibilul. Și poate când se termină restricțiile legate de COVID-19, o lansare publică de carte cu micii cititori.

- Ce întrebare ai așteptat, dar pe care a omis-o umila mea intuiție?
- Întrebarea: Când e disponibilă cartea în Moldova? Răspunsul: chiar nu știu exact…mai cercetez opțiunile. Orice detalii referitor la CARTE, însă, AICI

 

studentie.md

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape