Roman Burlaca: ”Orice meserie poate deveni profitabila daca oamenii o fac cu pasiune si daruire”

Roman Burlaca: ”Orice meserie poate deveni profitabila daca oamenii o fac cu pasiune si daruire” facebook.com/Roman Burlaca

La doar 23 de ani, Roman Burlaca, fondator al Casei de Producție BR Films, are în portofoliu peste 30 de clipuri, menite să dea valoare adăugată pieselor unor nume de artiști tirajați: Carla's Dreams, Nicoleta Nucă, mai recent, Valy Boghean. Până în martie, agenda filmărilor este full. În perspectivă, un punct ar fi deschiderea unei filiale la București. Iulian Moga, concurentul român, să nu se plafoneze de unul singur, alintat de atenția vedetelor de peste Prut.:)

Cine este Roman Burlaca? (lucruri pe care nu le prea cunoaștem, sau pe care ți le permiți să le spui doar nouă)
Roman este un tânăr care încearcă să facă ceea ce simte, să depună suflet în tot ce face, fără a avea careva scopuri, ci mai degrabă un vector de viziune.

Cum a început aventura cu regia?
Nu cred că pot cataloga profesia mea ca o aventură, pentru că a fost o decizie asumată, calculată și bine gândită înainte să merg la facultate. Plus, eu sunt crescut într-un mediu artistic, vin dintr-o familie de actori, așa că de mic eram familiarizat cumva cu arta.

Cât și ce ai investit în afacerea pe care o deții astăzi, pașii concreți spre ceea ce ai acum?
Trebuie să concretizez aici un aspect, niciodată nu am privit jobul meu ca o afacere, pentru că noțiunea de afacere înseamnă în primul rând profit, iar în cazul meu, jobul trebuie să îmi aducă în primul rând satisfacție morală și mai apoi profit.
Cea mai mare investiție pe care am făcut-o a fost în oameni, în echipă, alături de care lucrez zi de zi, pentru ca după cum am mai spus-o, oamenii sunt nucleul și nicidecum echipamentul sau alte lucruri.

Cât de importantă și inevitabilă este crearea unui nume ca mai apoi acesta sa lucreze în favoarea ta?
Numele trebuie să fie un rezultat și nu un scop, cum se întâmplă de fapt și în cazul meu. Nu cred că mi-am dorit vreodată să îmi creez un nume. Eram sigur că va veni momentul când oamenii vor fi cei care vor aprecia ceea ce facem și atunci inevitabil va apărea și un nume. Acum deja e o chestie de timp și inteligență să pot folosi numele în favoarea mea.

10275393 962603183776629 5512173290374781921 o

Care a fost prima ta lucrare?
Primul meu clip a fost realizat când încă eram ultimul an la liceu. A fost o melodie populară a formației Vatra Neamului. A fost o experiență specială pentru mine și un prim pas în ceea ce înseamnă cinematografie.

În ce măsură ţii cont de opinia sau percepţia publicului atunci când realizezi un clip?
Publicul este cel care ne ridică sau ne coboară, cel care ne motivează sau invers, respectiv opinia publică este una importantă. Eu prefer să cred că de fapt, noi, oamenii de artă, suntem cei care formăm gustul estetic și nu invers. Nu poți fi pe placul tuturor și probabil nici nu ar fi bine, așa că dacă există oameni care se regăsesc în viziunile noastre, ne bucurăm nespus de mult.

Câtă lume lucrează în echipa ta la un produs video. Cum îi selectezi și ce calități contează prioritar?

Acum, familia BR Films este una mare, lucrează o întreagă echipă zi de zi, aproximativ 20 de oameni, atât la birou cât și pe platourile de filmare, iar în timpul apropiat planificăm să deschidem o filială și la București.

De unde vine inspirația atunci când “naști” un clip?
Inspirația e ca un mușchi, trebuie mereu antrenată și ținută în formă și aici mă refer la lecturi, lucru asupra inteligenței personale, etc.

rb3

Cum decurge o zi de filmări “sub mâna” lui Roman Burlaca?
Eu încerc să fiu indulgent și corect pe platourile de filmare și să nu existe clasificări gen șef-subaltern. Plus, țin foarte mult la echipa noastră și prefer ca toata lumea sa se simtă confortabil și totodată profesionist în procesul de filmări.

Ești docil cu actorii sau foarte pretențios în timpul filmărilor?
De la caz la caz. Sunt momente când facem foarte multe duble până obținem ceea ce ne dorim de la actor, sunt cazuri când pur și simplu îi arăt exact ce trebuie să facă, alteori lăsăm actorul să improvizeze oferindu-i doar niște îndrumări estetice.

Ai vreo listă de tabieturi înainte de a începe un nou proiect. Dacă da, care sunt acestea?
Nu cred că există o listă de preferințe, dar cu siguranță există o manieră și o stilistică specifică nouă. Preferăm să facem film din clipurile noastre, îmbinându-le cu motive supra-realiste. Dar până la urmă, condiția numărul unu e ca spectatorul să trăiască emoții când va vedea produsul.

rb

Este “fabrica de clipuri”, o afacere profitabilă raportată la condițiile de viață în Moldova?
Orice meserie poate deveni profitabilă dacă oamenii o fac cu pasiune și dăruire. Deocamdată nu putem vorbi despre un profit mare obținut din studio, investiția e mult peste, dar în timp credem că balanța își va schimba raportul.

Cum îți găsești clienții, sau poate ei te găsesc pe tine?
Clienții de obicei sunt cei care ne contactează. Asta ne bucură nespus de mult pentru că ne confirmă cumva valoarea. Și ca să exemplific, momentan suntem cu full program de filmări până la sfârșitul primăverii.

Cât costă realizarea unui clip bun la noi?
Un videoclip bun înseamnă, în primul rând o echipă de oameni profesioniști și în al doilea o investiție bine făcută. Cheltuielile balansează de la proiect la proiect, în dependență de volumul de lucru, costuri de producție, etc. Dar trebuie sa remarc că investițiile sunt suficient de consistente.

rb4

Din experiența ta, ce le-ai recomanda tinerilor care doresc să se lanseze în domeniu?
Nu există lucruri imposibile, faceți ceea ce simțiți, fără a privi în spate, fără a avea ținte sau scopuri, doar cu dăruire de sine și pasiune.

Care ar fi top 5 calități pentru un tânăr care se vede regizor în Moldova?
Integru, inteligent, orientat, creativ, modest.

Ce sfat ţi-ai da dacă te-ai întâlni cu tine cel din primul an de facultate?
Cu riscul de a părea ușor arogant, dar cred că nu aș vrea să schimb nimic, pentru că nu am regrete.

Ce ți-ai dori să mai existe în cariera ta regizorală?
Tot ce îmi doresc eu e timp, în rest, totul se va aranja la locuri mai devreme sau mai târziu.

PS: Mai jos, vedeți ultimul clip realizat. Vali Boghean Band - Doar ea.

Poze: facebook.com/Roman Burlaca

Zinaida Lupașcu

Media

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape