(VIDEO) Lia Ciocarlia noastra: "Si...sa beau o ceasca de cafea cu Celine Dion”

(VIDEO) Lia Ciocarlia noastra: "Si...sa beau o ceasca de cafea cu Celine Dion” Corina Morozan

Unde-a fost ascunsă, măi, copila asta?”, a fost exclamația cuiva, după ce pe scena de la Xfactor (vedeți AICI) a sunat o Lie Ciocârlie incredibilă. Vocea e a Marcelei Scripcaru, tânăra moldoveancă, absolventă a Conservatorului din București care a demonstrat că dacă vrei - poți și nu contează mărimea portmoneului, ci talentul și perseverența. Puțini, însă, știu care e povestea Marcelei, cum a început să cânte, unde vrea să ajungă și ce înseamnă showbiz.

Istoria Marcelei începe la liceul ”Iulia Hașdeu” din Chișinău. Acolo l-a cunoscut pe maestrul Ștefan Caranfil care a învățat-o ce înseamnă muzică, mișcare și prestație scenică. Lucrurile erau evidente. A făcut balet, dans…., dar până la urmă muzica a câștigat teren. După - Colegiul de muzică ”Ștefan Neaga”, specialitatea dirijat coral.

A urmat marea provocare, și anume Conservatorul din București, specialitatea canto clasic. ”Niciodată nu m-am gândit că voi învăța în România. A fost o simplă întâmplare. În cadrul unei tabere pentru elevi, un profesor din Târgoviște a observat cum cânt și mi-a zis că trebuie să plec la studii în România. Era musai să fiu admisă cu bursă, altfel, rămân acasă, că nu aveam bani.”, mărturisește Marcela.

Au urmat lacrimi de bucurie și o emoționantă scenă de luat rămas bun la gară. Fata pleca de-acasă.” Mama se gândea să nu mă mai lase să plec. Îi era frică, eram mică, să nu mi se întâmple ceva. Tata însă a zis că a venit timpul ca păsărica să-și ia zborul din cuib, să-și facă viața ei și așa a fost”.

Despre clișeul Conservatorului și dezamăgirea primei ediții XFactor

Epopeea concursurilor de talente a început prin 2011, atunci când Marcela a decis să participe pentru prima dată la XFactor. Nu a fost una din cele mai plăcute experiențe, dar important că a fost și a cântat.

e

”Știam că dacă nu trec, este o experiență nouă, o scară mai sus. Pe atunci am auzit ca toți cei care au absolvit Conservatorul, erau eliminați, erau un fel de ”persona non-grata” pentru jurați. Mie nu mi-a plăcut acest lucru, am zis că le-o fac. Am fost și am cântat. Nu înțeleg de unde vine stereotipul ăsta? Să știți că la Conservator nu intră oricine, intră lumea care are un dar. Ulterior, am fost eliminată din concurs. Probabil nu a fost timpul meu. Dumnezeu îți dă când e timpul, nu trebuie să te superi, să te enervezi. Mie îmi place să învăț tot ce ține de viața și muzică, matematica și restul….nu-mi prea place”.

Un alt concurs, o nouă experiență

A urmat Vocea României, cu alte reguli și alte așteptări.

”La Vocea României s-a întors doar Loredana. Am fost eliminată la duel. După ce am ieșit, cei din culise mă întrebau: ”Nu plângi? Hai plângi? Nu-ți pare rău? Mă simt un pic prost, dar nu vreau să plâng pentru că știu că mă așteaptă ceva mai bun si nu are rost….”

„După aia, mi-am zis că nu vreau să mai particip la aceste concursuri în viața mea. Sunt foarte mulți oameni cu valoare, cu dar de la Dumnezeu, talentați și nu vorbesc anume de mine. Dar am văzut copii foarte buni și era timpul lor, pentru că eu când văd ceva bun, spun asta și au fost eliminați și a fost urât”, adaugă Marcela.

Nu vreau să plătesc pentru darul pe care îl am…

A zis că nu mai participă la astfel de concursuri, dar prietenii au convins-o să mai încerce o dată, ultima oară. Uite-așa, toată Moldova a văzut cum omul nostru cântă Lie Ciocârlie și e mândră cu asta.

11782373 10207864135658422 395754656511331923 o

„Piesa am ales-o pentru că e originală. Am luat trofeul de la festivalul „Dan Spătaru„ cu piesa Lie Ciocârlie. Dintre toate concursurile mi se pare cel mai corect. N-am făcut nimic, n-am dat niciun ban. La orice concurs unde mergi, fie în România, Moldova sau altă țară, sunt oameni care fac și șmecherii, că toți au nevoie de bani, nu-i așa? Sunt fericită că am un dar de la Dumnezeu și nu vreau să plătesc pentru asta. Consider că ei ar trebui să plătească pentru acest dar, să mă asculte, altfel nu ajungem niciodată la cultura aia….din occident”, spune Marcela.
Despre ediția din acesta an…” Toți cei care au luat trei de ”Da” vor avea șansa să fie votați de lume. Anul acesta, al 4-lea jurat este publicul. Cine strânge cele mai multe voturi din partea publicului merge în semifinală”, menționează Marcela.

Eu merg acolo unde lumea mă dorește…

A mers acolo unse i s-a întins o mână de ajutor. S-a întâmplat să fie România.

”Mi s-a reproșat că de ce am plecat în România. Nu am făcut alegerea asta intenționat. Unde mi s-au deschis ușile, acolo am mers. Eu merg acolo unde lumea mă dorește. Sigur că e mult mai plăcut să mă vrea oamenii din Moldova, oamenii mei….Știți, de fiecare data mă primesc cu brațele deschise. Sunt moldoveanca de peste Prut, dar sunt româncă”.

1

”Lumea crede că să fii artist, sau cum se mai zice, vedetă, e ușor. Urci pe scenă, dai din funduleț și n-ai nicio treabă, e foarte greu. Trebuie să muncești mult ca să te audă măcar țărișoara ta”.

Probabil dacă proveneam dintr-o familie social vulnerabilă, aveam mai mult rating

Marcela e sigură că tot ce este al ei, este pus de-o parte. Vrea să pună accent pe voce, nu pe ținută sau ”povestea lacrimogenă” a vieții ei. Deși recunoaște că pentru o femeie este foarte greu să avanseze în showbiz, fără a face abuz de anumite ”relații și compromisuri”.

”Eu bani n-am, părinții au muncit foarte mult ca eu să ajung unde sunt acum. Mi-au achitat taxa de studii la Ștefan Neaga. Tot ce fac eu este muncă și talent. Sunt alți oameni, evident că nu dau nume, dar o să se simtă, care au bani, iar talent zero. În România, artiștii cu adevărat valoroși nu mai merg la emisiuni, pentru că valorile nu mai sunt alea care au fost. Totul e fals și glamuros. Chiar și la XFactor, să mă ierte Dumnezeu, dacă aveam o problemă fizică sau dacă proveneam dintr-o familie social vulnerabilă, poate aveam mai mult rating, dar am venit doar eu, talentul meu și șapte ani de-acasă”, mărturisește Marcela Scripcaru.

”Nu toată lumea își permite să se promoveze cum cere cartea. E nevoie de bani. Pentru o femeie, este foarte, foarte greu în showbiz. Mai sunt și alte detalii, pe care eu nu le accept, niște compromisuri pe care eu nu le concep. Probabil din cauza asta mi-a fost greu și îmi este în continuare. Vreau să rămân în istorie pentru unele persoane, nu prin altceva, dar prin voce și carismă”, adaugă Marcela

Despre viitor nu vrea să zică multe. Tot ce se va întâmpla va fi o surpriză și pentru noi, dar și pentru Marcela. Își dorește în primul rând sănătate, ca oamenii dragi să fie mereu alături și multă, multă răbdare în acest acvariu cu rechini, pe nume, showbiz. Pană atunci, o mică dorință ar fi…” Aș vrea să beau o ceașcă de cafea cu Celine Dion….”

Corina Morozan

Media

Marcela Scripcaru. live pentru studentie.md studentie.md

1 comentariu

  • Alexandra
    postat de Alexandra
    Marți, 13 Octombrie 2015 20:27

    Ofertă serioasă de lucru la domiciliu! Caut parteneri in vederea dezvoltarii unei relatii de colaborare avantajoase, pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități.Cerințe: necesar calculator; conexiune internet; răbdare; cunoștințe minime PC; seriozitate; perseverență; atenție la detalii.Nu este necesară experiență.Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail.Veți trece mai întâi prin instruire apoi dacă doriți, o să începeți să lucrați.Important! Lăsați mesaj cu textul " INFO" doar pe e-mail!Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate.Totul este legal,cu contract de commission si scrisoare de recomandare dupa trei luni de implicare profesionala.Daca doriți mai multe informații, contactați-ma la adresa de e-mail: alexandramanolescu1993@yahoo.com

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape