Despre ARTA cu cei mai mulți adepți din lume de la Andrew Miller, un hoț de aluat din covata bunicii

La cei 21 de ani ai săi, este bucătar-Chef într-un restaurant premium class din Moscova, i-a făcut pe chinezi să se îndrăgostească de mâncarea tradițională moldovenească, are 16 rețete personale și visează la stelele Michelin (Oscarul pentru bucătari). Plăcintele din cuptorul bunicii i-au trezit pasiunea pentru arta culinară.
Absolvent al Colegiului de Comerț al ASEM, originar din Orhei, Adrian Grajdean alias Andrew Miller - numele internațional de Chef crede în profesionalism, buna educație și artă … în farfurie, cu muzica la maxim).


Când ți-ai dat seama că această meserie (de bucătar) este a ta?
Mi-am dat seama că această meserie e a mea în anul I de colegiu. La început îmi doream să devin tehnolog, să elaborez fișe tehnologice, controale pe la companii. Mai târziu, în anul II de colegiu am înțeles că Arta Culinară nu este doar o meserie pentru mine, dar o Pasiune. Într-o zi am avut temă pentru acasă, “Ce înseamnă pentru voi Arta Culinară?” Eu am creat o prezentare Powerpoint cu muzică și imagini interesante, video, am explicat cu atâta entuziasm și la sfârșit profesoara mi-a zis că voi deveni un adevărat Chef cu stele Michelin și voi fi renumit în toată lumea. Doar ea a observat în mine acest talent, după aceea a urmat multă muncă.

Cum ai ajuns să pleci din țară și să practici gastronomia?
Prima mea plecare și experiență culinară a fost în anul II de colegiu. Aveam 18 ani și sora m-a invitat să petrec vara în Moscova, să lucrez și să-mi fac bani de buzunar. Prima săptămână am lucrat ca și chelner, după - am fost transferat la bucătărie în secția cofetărie și patiserie. La momentul respectiv, bucătarul-șef trebuia să plece pe trei luni și repejor mi-a explicat ce și cum se face. A venit momentul când eu am rămas singur într-o secție care deservea trei restaurante cu deserturi, prăjituri și biscuit. Eu! Fără experiență în domeniu! Bine c-am avut încredere în mine și am reușit să le fac pe toate, chiar să schimb meniul și să introduc câteva poziții noi.

andrew 1

Povestește-ne un pic despre experiențele culinare din țările în care ai fost?
Probabil cea mai mare experiență am primit-o în Beijing, China. Am plecat fiind student în anul IV la colegiu și am petrecut în China un an de zile, plin de realizări pe plan profesional. Acolo, am deschis cafeneaua de la zero, am ales utilajul, am făcut controlul merceologic a produselor, am creat meniul și vinoteca cu vin moldovenesc. Cafeneaua era de tip francez, dar cu bucătărie europeană, moldovenească și cu note franceze.

Cum arată pentru tine farfuria perfectă?
Acum, cu părere de rău mulți Chefi distrug această Artă de a desena ca Picasso sau ca Da Vinci pe farfurie, ei comit o mare greșeală. O farfurie trebuie mai întâi de toate să arate bine ca oamenii să mănânce cu ochii apoi deja să guști. O farfurie perfectă este fața bucătarului, prin ea observi emoțiile lui la moment.

andrew 6

Care sunt bucatele din copilărie de care îți aduci aminte cu drag?
Nu voi uita niciodată de plăcintele bunicii din cuptorul cu lemne, mereu o ajutam la împletirea colacilor. Pândeam ca bunica să nu mă vadă și furam o bucățică de aluat din covata de lemn, pentru a-mi împleti un colăcel, porumbel sau cum spune bunica, ”hulubaș”, iar bunelul mă lăsa să coc această mică capodopera fără să știe bunica. Momente de neuitat. Probabil de la bunica am luat acest talent.
”Tatăl Artei Culinare este Paul Bocuse, iar mama – femeile din viața mea: mama și bunica”

Cine te inspiră din Chefii renumiți?
Tatăl Artei Culinare este Paul Bocuse, care din păcate a decedat anul acesta. El a fost cel care a creat și a dezvoltat această Artă până la extremități. El mă inspiră și îmi dă aripi spre stelele Michelin. Mama artei culinare este mama mea. Cu ea găteam la fiecare sărbătoare și de la ea am învățat foarte multe. De asemenea, profesoarele Chef Coralia Babcenco și Chef Taisia Druță, dascălii mei care m-au inspirat și continuă să-mi ofere sfaturi și idei.

andrew 3

Ai vreun ritual/tabiet pe care îl faci înainte de a prepara ceva?
Înainte de a începe activitatea, eu îmi pornesc muzica la maxim, apoi lucrez cu o dispoziție la maxim.

În domeniul culinar care sunt cele mai mari provocări?
A fi Chef într-un restaurant din străinătate, unde nu cunoști nimic, e cea mai mare provocare pentru mine. Nu e de-ajuns să cunoști bucătăria lor, trebuie să știi ce preferă oamenii în materie de bucate, mofturi care se schimbă de la an la an, asta e o mare provocare peste care am trecut cu brio.

andrew 4

Care-s mirodeniile preferate pe care le folosești?
Acasă am foarte multe mirodenii proaspete și uscate, aduse din toate colțurile lumii, de la cele exotice până la cele tradiționale. Iubesc să experimentez și să încerc să combin condimentele. Cea mai preferată mirodenie este șofranul. Nu l-aș schimba pentru nimic, deoarece e universal, pentru bucate culinare și pentru cele de cofetărie și patiserie.

Ce produse la prima vedere par incompatibilele, dar în combinație dau un gust extraordinar?
Am avut astfel de provocări. Acum, în perioada postului unde toți preferă totul vegetarian și dietetic, am creat un șir de deserturi din sfeclă, torturi din pandișpan cu spanac, cartofi, morcov, sfeclă. Sunt atât de gingașe și fragede la gust încât nu îți vine să crezi că acolo nu se folosesc lactate.

Contează să respecți proporțiile sau…..
Eu niciodată nu folosesc cântarul, mereu pregătesc ”la ochi”, fac o excepție doar atunci când mă implic în cofetărie și patiserie. Acolo se cere o exactitate perfectă, deoarece sunt preparate care dacă nu ai urmat proporțiile corecte poate să-ți strice toată munca depusă.

andrew 2

Cum te indentifici ca bucătar, ai rețetele tale elaborate?
Eu mă consider un Chef junior care încă are de învățat extrem de mult, care încă nu a simțit cu adevărat gustul marilor Chefi. Desigur, am rețetele mele, elaborate și introduse în două restaurante din Moscova și unul din Chișinău. Am elaborate 16 rețete personale, dar nu mă opresc aici, continui până la cartea proprie.

Cum crezi, care trebuie să fie calitățile unui bucătar de succes?
Bucătarul de succes este cel care știe să combine sarea cu zahărul pentru a primi echilibrul gustului. Să fie pasionat de Artă și Gastronomie. Să-și expună emoțiile pe farfurie astfel ca să iasă o capodoperă culinară. Profesionalismul și buna educație mereu va aduce succes. Să știe să asculte cu atenție și să extragă doar esențialul. De multe ori, Chef-ul vorbește ca un filosof. Pentru a ajunge un Chef de succes trebuie să lucrezi cu Chefii mari, așa cum fac și eu.

andrew 5

Ce recomanzi celor care vor să devină Chefi?
Recomand să creadă în sine, să continue să insiste în domeniu, chiar dacă uneori e foarte greu, încât nici nu vrei să auzi de bucate, dar sufletul oricum cere să mergi înainte. Dragi viitori bucătari, Chefi, să știți, ca să fii bucătar e o enormă muncă, dar și o plăcere, o alinare pentru suflet. E o artă cu cei mai mulți adepți.

andrew

Corina Morozan

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape