Cristina Flutur: ”Nu cred că ajută să aștepți să cadă mărul singur din copac, ajută să acționezi…”

Cristina Flutur: ”Nu cred că ajută să aștepți să cadă mărul singur din copac, ajută să acționezi…” Vlad Birdu

A luat premiul Cannes pentru cea mai bună actriță pentru rolul Alinei, din filmul lui Cristian Mungiu, După Dealuri. Dacă ar fi s-o ia de la început, și-ar lua cel puțin doi ani în care s-ar plimba prin toată lumea. Despre actorie, castinguri și viață, cu actrița Cristina Flutur, în interviul de mai jos.

De ce actorie? Cum ai ajuns să faci teatru/film?
M-am hotărât mai târziu să dau la teatru, când eram prin anul 3 la Litere, prima mea facultate. Făceam teatru de amatori pe atunci, eram într-o trupă studențească, și începusem să merg mult la teatrul din Iași să văd spectacole. Și, într-o bună zi, m-am gândit că aș vrea să fac și eu teatru profesionist. Și am plecat la Cluj să dau examen. Dar filmul a venit cu mult mai târziu. Jucam deja de câțiva ani la teatrul din Sibiu când am început să visez la proiecte de film. De ce actorie? Pentru că mă interesează ce se întâmplă în sufletul omului și îmi place să mă pun în pantofii altcuiva, să trăiesc, într-un fel, mai multe destine. E și curiozitate, și empatie, și plăcerea investigației sufletești și a jocului. Sunt foarte curioasă să înțeleg cum se vede lumea din perspectiva celuilalt și să trăiesc măcar o parte din ce trăiește el.

Foarte mulți studenți la actorie, tineri actori care abia absolvesc universitatea nu reușesc să se angajeze, să ia un rol, să fie remarcati, văzuți….etc. După tine, există vreo strategie, ce trebuie să faci, la cine te duci, în așa fel încât să nu regreți cei 3/4 ani de studii?
Pot spune doar cum a fost în cazul meu, nu știu dacă e o strategie anume care să îți garanteze ceva. Imediat dupa ce am terminat facultatea, mi-am făcut o listă cu toate concursurile la teatrele din țară. Primul a fost la Sibiu. Am luat concursul și am jucat acolo câțiva ani, până ce a început să-mi placă mult și filmul. Atunci am hotărât să merg la București să mă înscriu în baza de date a agențiilor de casting de aici. Mi-am făcut poze, un show-reel și un CV. Nu ai nici o garanție, sigur, că dacă te înscrii în baza de date a agențiilor de casting o să te ia cineva, dar n-ai de unde să știi. Iar dacă nu sunt concursuri la teatru, poate faci o piesă cu niște colegi într-un teatru independent sau închiriezi un spațiu. Nu cred că ajută să aștepți să cadă mărul singur din copac, ajută să acționezi. Nu se știe niciodată de unde apare șansa.

Crezi în talent? Oricine poate face actorie?
Cred în talent. Și cred foarte mult și în muncă. Nu știu însă dacă chiar oricine poate face actorie, mă gândesc că nu e chiar așa. Fiecare e cu talentul sau talentele lui, e înzestrat sau nu pentru ceva anume. Dar munca e cea care te duce mai departe și valorifică talentul pe care ți l-a dat Dumnezeu.

Cristina Flutur by Vlad Birdu 1

Cum te faci cu un agent? Cum îl găsești?
Pe mine m-au contactat agenții după premiul de la Cannes. Dar, din câte știu, trebuie să ai deja făcute niște proiecte ca să te ia un agent în lista lui, nu te iau fără să ai ceva în CV.

Cum s-a întâmplat să dai probă şi să joci în „După dealuri“? Cine pe cine a găsit?
M-a găsit directorul de casting al lui Cristian, Cătălin. Îmi făcuse o poză după spectacolul Turandot pe care îl jucasem într-un an la București la Festivalul Național de Teatru și i-a arătat poza asta lui Cristian, care a vrut să mă vadă. Am fost chemată la casting și l-am luat.

Ce este cel mai important la castinguri?
Să știi bine textul, să înțelegi situația, să asculți indicațiile și să fii firesc.

Dacă nu actorie, atunci ce….?
Poate dans. Sau pictura...

Se câștigă din film?
De plătit ești platit, deci câștigi. Pentru unele mai puțin, pentru altele mai mult. Depinde de bugetul filmului, de importanța rolului, de țara de producție.

Când ai ajuns tu prima dată la Chișinău? Cu ce te-a cucerit?
Prima dată am venit la Chișinău în decembrie 2014. Îi propusesem lui Pavel Cuzuioc, care îmi dăduse rolul Raisei, să ne întâlnim să ne documentăm pentru film. Și am zburat din Turcia, unde filmam atunci, la Chișinău. Mi-a amintit cumva de Iași, orașul unde am copilărit, și poate din cauza asta mi-a părut foarte familiar. Și oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte calzi și primitori. Și cu un minunat simț al umorului.

La ce lucrezi acum? Care sunt proiectele viitoare?
Am două proiecte noi, însă prefer să povestesc despre ele după ce sunt gata.

Cristina Flutur by Vlad Birdu 4

E mai importantă imaginea, povestea, muzica din film? Ce este important pentru tine?
Pentru mine ca actriță sunt importante în primul rând povestea și traiectoria personajului meu în poveste. Asta încerc să înțeleg și să trăiesc. Dar dacă vorbim de film ca întreg, sigur că e frumos când în final totul se armonizează. Și imaginea, și muzica, și povestea, și regia, și montajul etc.

Dacă ai fi absolventul unui liceu acum, încotro ai lua-o?
Mi-aș lua cel puțin doi ani în care m-aș plimba prin toată lumea și aș avea job-uri sezoniere doar ca să cunosc oameni și locuri. Învăț enorm din fiecare călătorie.

Niște sfaturi pentru actorii la început de drum……
Eu sincer cred că fiecare e diferit și drumurile oamenilor nu seamană între ele. Dar daca ar fi să-mi dau un sfat mie însămi, cea de la început de drum, mi-aș zice: fii sigură că asta vrei să faci, ai încredere în tine, fii deschisă la nou, învață încontinuu și fă tot ce poți la modul cel mai concret ca lucrurile să se întâmple, nu aștepta să-ți pună nimeni în desagă.

Lucruri care te fac fericită….
Iubirea.

Film preferat……
Cum aș putea să aleg doar unul?…

Actor/actriță preferat (ă)…..
Al Pacino și Juliette Binoche. Printre mulți alții.

Te cerţi des cu tine….?
Cred că uneori mă cert cu mine, da. Dar de fiecare dată mă împac. Că de mine n-aș avea unde să fug și trebuie musai să rezolv conflictul.

Când ai zis ultima oară: Te iubesc…..?
Azi.

Viciu de care vrei să te debarasezi…..
Să nu mai întârzii.

Există concurenţă în lumea actoriei…?
Da, sigur. Unde nu e? Dar într-o bună zi o să ne vină mintea la cap și o să înțelegem că de fapt nimeni nu poate lua locul nimănui și că ce e al tău e doar al tău și vine când ești pregătit să-l primești. Poți învăța de la cineva și el poate învăța de la tine, dar nu poți fi în locul altcuiva și nici el nu poate fi în locul tău. Întrecerea e doar cu tine.

Ce te alimentează cu acel “ceva”….?
Simt că prind aripi de câte ori îmi amintesc să mă bucur pur și simplu de viață, așa cum e ea.

Corina Morozan

Foto: Vlad Bîrdu

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape