Steluta MAZILU: ”Centura neagra este, de fapt, o centura alba care nu a renuntat la vise”

Am remarcat-o pentru prima dată la un concurs național de business-planuri. A avut idee bună, reală, apreciată de cel mai cu experiență membru al juriului. A recunoscut, însă, că nu pretinde la un loc în business-incubator, pentru că la moment are scopul de a învăța bine și a face față altor priorități. M-a impresionat curajul și atitudinea ei față de promisiuni și vise. Este fata licențiată în contabilitate și Centură Neagră, râvnită după ce la cunoscut în copilărie pe Jakie Chan.

Interviu cu Steluța Mazilu, Peer Leader la George Brown College (Canada).

- Steluța, ce ți-a marcat anii studenției în Moldova? 

Anii de studenție în Moldova, la ASEM au însemnat o perioadă de creștere și formare profesională, dar și o șansă de dezvoltare și afirmare personală. Am participat la mai toate inițiativele curriculare și extracurriculare la facultate.

- Cand și cum a intervenit sportul în viața ta? Competiția ce gust are?
Cineva a spus : ˝Sportul este rugăciunea corpului˝, de aceea sportul a ocupat întotdeuna o parte importantă în viața mea. Am fost întotdeauna un copil activ care nu neglijează nicio activitate sportivă organizată în cadrul școlii. Fiind căpitan al echipei de basket a gimnaziului (Mihai Viteazul, s. Badicul-Moldovenesc, rl Cahul), obișnuiam să reprezentăm localitatea la competițiile regionale și raionale.

13116111 10209353536132503 6911757451625564056 o

Dacă este să mă refer anume la TaekWon-Do – totul a început din copilărie odată cu ˝apariția în viața mea˝ a lui Jakie Chan (pare hazliu, nu-i așa?). Priveam cu mare atenție filmele în care el era actorul principal; îi admiram tehnica, exactitatea și tenacitatea cu care executa fiecare mișcare. Imi doream să pot și eu. Fiind născută într-un sat mic, în care activitățile pentru copii puteau fi numărate pe degete, un instructor în arte marțiale putea fi numărate pe degete. Totuși, asta nu m-a făcut să renunț la visul meu, așa că am început prin a imita mișcările actorului. Când aveam 14 ani, auzisem că în satul vecin s-a format o grupă de TaeKwon-Do. Nu puteam rata șansa de a-mi urma visul, care, după primul antrenament, devenise scop. Timp de șase ani am încercat să iau tot ce pot de de la fiecare instructor de TaeKwon-Do, de la fiecare coleg, de la fiecare antrenament, de la fiecare seminar și de la fiecare competiție. Nu voi uita niciodată primăvara anului 2011, când, după o examinare severă, am obținut mult râvnita mea Centură Neagră. Nu îmi simțeam picioarele, iar ochii mi se umplură de lacrimi. Atunci mi-am dat seama că Centrura Neagră este ˝o centrură albă care nu a renunțat la vise˝. Trei ani mai tîrziu (Noiembrie 2014) am mai trecut o examinare în urma căreia am fost certificată cu cel de-al doilea nivel al Centurii Negre – II Dan. La moment sunt în pregătire pentru următoarea treaptă – Centrura Neagră III Dan.

13116190 10209353535812495 6375770562380691396 o

˝O luptă-i viața, deci te luptă”

Gustul competiției.... Nimic nu poate fi comparat cu emoțiile trăite atunci cînd un membru al echipei evoluează, cu trăirile din ring, atunci când o echipă întreagă te susține, dar mai ales cu momentul când urci pe podiumul de premiere cu drapelul țării tale, iar prin asta spui și altora: ˝ Nasc și la Moldova oameni˝. De fapt fiecare înfrângere este o motivație și o lecție de viață., iar fiecare trofeu este o experiență și un angajament, care te obligă la o realizare mai mare. La urma urmei, cum zicea marele Coșbuc – ˝O luptă-i viața, deci te luptă!˝.

13116200 10209353535452486 3871444539045040217 o

- Cum ai obținut primul job?
Printre sport și cărți, nu am avut timp și pentru un job în timpul anilor de studii. Lipsa de experiență însă nu m-a impiedicat să obțin primul job (secția Credite a uneia dintre cele mai mari și importante bănci din Republica Moldova) imediat după absolvirea facultății. Până a fi angajată, am trecut câteva etape pline de încercări (teste de matematică, contabilitate și personalitate), dar și câteva interviuri cu șefii diferitor departamente ale instituției. S-a meritat - am avut parte de o experiență de neuitat.

Așa ceva nu se poate, înțelegeți? ... E ca și cum te-ai duce la prășit fără sapă...

- Ce a contat la angajare, ți-au spus cumva "Uită tot ce ai învățat la facultate... și fă ca noi?"
La angajare a contat foarte mult formarea mea academică, dar și aptitudinile de comunicare, prezentare, conducere, analiză critică și luare a deciziilor.
Cât despre ”Uită tot ce ai învățat la facultate... și fă ca noi”, din fericire cariera profesională m-a ferit de așa situații; dar nici nu cred că așa ceva este posibil. Umila mea experiență îmi permite să afirm cu încredere că această expresie este o scuză nereușită a studenților, care pe parcursul anilor de studii au evitat să se ˝adapteze˝ procesului de învățare și formare profesională. Așa ceva nu se poate; înțelegeți? ... E ca și cum te-ai duce la prășit fără sapă. 

13083260 10209353536772519 669674517050239590 n

- Dar ce faci, de fapt, descrie o zi obișnuită a ta de muncă?
În primul rând, trebuie să menționez că mediul de muncă în Canada este foarte diferit de cel din Moldova. Aici transparența și munca în echipă sunt principalele pârghii ale succesului. Orice zi de muncă se aseamănă doar prin faptul că începe cu un zîmbet și o vorbă bună. Apoi se trece la lucrul asupra obiectivelor stabilite cu o zi înainte

- Sunt o serie de lucruri pe care e bine să le faci în anumite etape ale vieții, care sunt șansele pe care NU trebuie sa le neglijezi în timpul studenției?
- Aici pot spune doar că în timpul studenției este foarte important să profiți de orice oportunitate de dezvoltare intelectuală, profesională, socială și personală. Profitați de implicarea în diverse activități extracurriculare cum ar fi cercuri științifice, concursuri interne și externe, simpozionane, voluntariat și practică profesională care implică socializare, comunicare și lucru în echipă. Asta, deoarece numai fiind parte a comunității poți dezvolta aptitudini, care mai târziu vor constitui o parte importantă a succesului academic și vocațional.

13116274 10209353523412185 4348681868281266948 o

- Ceea ce faci și ești în Canada ca student, e atât de altfel?
- Șansele de afirmare academică și competitivitate pe piața muncii a unui student internațional (asa cum este cazul meu) sunt foarte mici într-o țară în care se vorbește o limbă pe care trebuie să o iei de la zero (în timpul anilor de studii învățasem Franceza, aici se vorbește Engleza) și în care pregătirea profesională demonstrată de diplomele Universităților din Moldova nu este recunoscută. Însă, datorită faptului că am pus în aplicare tot ceea ce am însușit, fiind implicată în numeroase activități extracurriculare din timpul studenției, dar și că am continuat să aplic aceleași strategii de dezvoltare personală și academică, rezultatul nu s-a lăsat mult așteptat. La numai patru luni de la începerea studiilor mele la George Brown College, am fost remunerată cu o Bursă de Studiu pentru studenții internaționai și am fost angajată la actualul post de muncă care este mult râvnit de orice student de aici.

 

- Cât de importantă este învățarea pe parcursul întregii vieți?
Învățarea pe parcursul vieții este un proces inevitabil și esențial în dezvoltarea aptitudinilor în contexte formale, non-formale, dar și profesionale. În contextul unei economii globale, procesul de învățare neîntreruptă oricînd și oriunde, actualizarea competențelor și cunoștințelor, este nu numai o necesitate, dar și o datorie a noastră ca indivizi, cetățeni și angajați.
Toate dezechilibrele de ordin formal și funcțional s-au acumulat datorită unui proces de reformare defactuos. Șansele-s modeste…

- Cum vezi tu din Canada, viitorul economic al țării noastre?
- Știu că mulți activiști, politicieni și oameni de rând au o părere optimistă în ceea ce privește viitorul economic al țărișoarei noastre. Eu, însă, prefer să fiu realistă. Astfel, pe termen scurt și mediu, nu pot da o notă pozitivă deoarece toate dezechilibrele de ordin formal și funcțional s-au acumulat datorită unui proces de reformare defectuos. Dacă acest proces va continua în același mod, Republica Moldova nu se va putea bucura decăt de reușite destul de modeste la capitolul performanță economică.

Liuba Lupașco

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape