La 6000 de km, despre lupta cu morile de vant. Cat sange cantareste libera exprimare pentru un scriitor din Bangladesh?

La 6000 de km, despre lupta cu morile de vant. Cat sange cantareste libera exprimare pentru un scriitor din Bangladesh? facebook.com/Ananya Azad

Totul a început în Germania, când am participat la o școală de jurnalism din orașul Kiel. În forfota cursurilor și a peisajului maritim, l-am cunoscut pe Ananya – scriitor și activist din Bangladesh. Evident că toți am început să-l luăm la întrebări, despre democrație, libertatea de exprimare, amenințările pe care le primește zilnic și refugiul în Hambourg.

PROLOG

Un pic timid, dar foarte deschis în același timp, cu zâmbetul pe buze (ceea ce mi s-a părut straniu, cel puțin pentru mine) a început să ne povestească cum Guvernarea din Bangladesh i-au ucis tatăl, l-a torturat pe el, i-au ucis prietenul, care a murit în mâinile lui și a băgat frica în oameni. Frica de a vorbi, de a-și exprima părerea liber și deschis.

După discuții, dezbateri aprinse și ”refuzul de a crede” că într-un alt colț de lume omul nu are voie să zică ce crede, l-am întrebat:

-Ananya, cum poți vorbi atât de liber despre asta, zâmbești, faci glume, cum e posibil?

- Acolo, de unde sunt eu, astea sunt lucruri firești, ordinare, ca și cum te-ai duce în fiecare dimineață la muncă și seara te-ai întoarce acasă și ai povesti familiei cu aceeași nonșalanță ce ți s-a întâmplat azi neobișnuit….Dacă voi arăta cât de mult mă doare, o să-mi pierd echilibrul, or eu trebuie să continui să lupt. Nu mi-ai zis din ce țară ești?
– Moldova!
– N-am fost, dar sper într-o zi….

EPISODUL I - TATA
La 6000 de km de noi, se află Bangladesh. Un stat tânăr care și-a căpătat independența în 1971, în urma războiului Indo-Pakistanez. Dorința de libertate a națiunii a durat cât o naștere de om, 9 luni, timp în care 3 milioane de oameni au fost uciși, iar 2 - 4 milioane de femei au fost violate. Un bilanț mai mult decât tragic.

Într-un stat unde nu sunt respectate drepturile omului, unde nu ai voie să zici ce crezi, oamenii găsesc dreptatea și refugiul în stradă. Unul dintre activiștii care luptă pentru drepturile sale, este Ananya Azad.

10891431 10153431369442059 2528545406191940752 n

S-a născut într-o familie, în care, cum îi place să zică: ”nu a învățat niciodată să facă un compromis cu minciuna”. Istoria lui Ananya începe cu tatăl său, Dr. Humayun Azad, profesor la Universitatea din Dhaka și scriitor nonconformist. La o vârstă fragedă, Ananya și-a pierdut tatăl, tot atunci, cu 11 ani în urmă, a început lupta lui Ananya.

L-au omorât pe tata

”Tatăl meu a criticat profund fundamentalismul religios (curent religios, care are ca scop respectarea strictă a rădăcinilor unei religii sau ideologii) din Bangladesh. Încă din timpul școlii l-am văzut primind în mod constant amenințări cu moartea, însă el nu a făcut niciun compromis. În 2004 a fost atacat de către fundamentaliști, când se întorcea acasă de la un târg de carte. Militanții islamici aveau de gând să-l omoare din cauza scrierilor sale despre criminalii de război și fundamentalismul religios. După trei zile de luptă cu moartea, s-a trezit. S-a recuperat… încet. Tatăl meu era cea mai mare amenințare pentru fundamentaliști. Aceștia l-au declarat persona non-grata în Bangladesh. L-au numit ateu și au declarat că-l vor aresta”.

În acel moment, la guvernare se afla organizația islamică Jamaat-e-Islami. Liderul organizației este Delower Hossain Sayedee. Acesta a vorbit despre tatăl lui Ananya în parlament. Liderul Jamaat-e-Islami a declarat deschis că nu au reușit să-l ucidă în timpul atacului de la târgul de carte. Așa că l-au trimis în străinătate ca să-l omoare. Fundamentaliștii islamici au anunțat fatwa (sentință cu caracter moralizator) în toată țara, împotriva tatălui său. Ulterior, Sayedee a spus că au reușit să-l ucidă pe scriitorul bengalez, Humayun Azad.

12662468 10153824247289536 8782905364850767433 n

Am tolerat tortura și am fost salvat

”… Ne-au amenințat că vor bombarda casa și chiar au vrut să mă răpească. Am fost în custodia lor timp de câteva ore. M-au torturat. Pe atunci, tatăl meu trebuia să părăsească țara. Au vrut să cunoască de la mine locul unde se afla tatăl meu. Eu nu am spus nimic. M-au bătut, au încercat să mă ucidă. Încă mi-au rămas cicatrici de la lovituri. Atunci am fost salvat”.

EPISODUL II - FIUL
Fiul își urmează tatăl. Ananya a devenit scriitor, activist și blogger. Critică fundamentalismul Islamic, textele religioase și cultura politică, scrie despre greșelile inerente din cadrul practicilor sociale. În prezent, Ananya locuiește și studiază în Germania, lucrează în cadrul Fundației Stiftung din Hambourg ca scriitor pentru drepturile omului. Nu face parte din niciun cult religios. Se definește ca fiind anti-rasist, anarhist, feminist, socialist, ateu și mai presus de toate, UMANIST.

Visez la o lume fără frontiere, unde fiecare om este responsabil de fiecare km de pe pământ, în mod egal

”În consecință, nu duc lipsă de dușmani. Dar, în același timp, nu sunt singur pe acest drum pe care am ales să-l urmez. Am lângă mine oameni pe care îi iubesc, care mă plac și aspiră și ei la o societate democratică ca și mine”.

10802073 10152421674218053 934298799672473780 n

”În viața mea scurtă, am trăit multe, mult prea multe. Aceste experiențe m-au transformat într-o ființă oarecum mecanică. În mare parte, sunt liniștit și încerc în mod constant să suprim problemele mele adânc ascunse în interior. Prefer să nu afișez slăbiciunile mele. Astfel, e mai ușor. Nu vreau ca lumea să fie divizată cu fire ghimpate. Cred că lumea este pentru toți. Toate țările sunt destinate pentru toate naționalitățile. Știu că prin eliminarea frontierelor, s-ar crea probleme multe. Cu toate acestea, continui să visez la o lume fără frontiere, unde fiecare om este responsabil de fiecare km de pe pământ, în mod egal”.

Nu văd ca lupta mea să se aproprie de sfârșit în timpul apropiat

În 2013, a fost publicată o listă cu 84 de bloggeri care trebuie eliminați, printre care și numele lui Ananya. În 2015, Ananya Azad a fost menționat ca unul din obiectivele principale ale organizației, care urma a fi ucis. Anul trecut, Ansarullah Bangla, o altă grupare teroristă islamică a ucis 4 scriitori și un editor. Numele lui Ananya a apărut pe fiecare listă a unei posibile ținte publicată de toate grupările fundamentalist-islamice din Bangladesh, precum Jamaat-e-Islami, IslamiChhatraShibir, gruparea Ansarullah Bangla și Hizbut-Tahrir.

Hoque Ehteshamul Mohammed photo/facebook.com

”În ciuda numeroaselor amenințări la adresa vieții mele, am continuat să trăiesc în Bangladesh. Cu toate acestea, din cauza înrăutățirii situației a trebuit să plec în Germania. Doresc să mă întorc în țara mea. Sunt absolut conștient de consecințele care mă așteaptă, dacă mă voi întoarce. Nu văd ca lupta mea să se aproprie de sfârșit în timpul apropiat. Este cumplit, să ajungi la un acord cu un stat democratic, care nu poate garanta libertatea de a scrie și vorbi.”

EPISODUL III - CREDINȚA
Fundamentaliștii cred că în cărțile lor sacre se găsește adevărul suprem, pe care refuză să îl interpreteze, considerând practicile lor tradiționale și doctrinele etern valabile. Confruntate cu modernitatea, aceste concepții determină reacții diferite, potrivit tradițiilor fiecărei religii. Fundamentaliștii pot fi, sau nu, ostili față de alte religii, însă cea mai mare nemulțumire a lor este îndreptată împotriva tuturor celor care încearcă modificarea unor aspecte ale propriei religii.

Achenbach Ananya 0173

În Bangladesh nu există libertate de exprimare

”Nu poți să spui nimic despre religie. În Bangladesh, oamenii cred că dacă spui ceva despre religie atunci ești ateu, ai lipsă de respect față de religie, faci abuz de credință, ești împotriva religiei și a puterii.”

Pentru că nu are voie să zică ce crede, Ananya iese în stradă să găsească dreptate, își postează opiniile pe rețelele de socializare, deși profilul îi este blocat periodic și monitorizat. 

Hinduși, budiști, creștini, atei, agnostici, sceptici și liberi-cugetători- unul după altul cad pradă acestor oameni

”Nu am evitat nicio secundă să ies în stradă și să îmi promovez propriile opinii. Modul în care fundamentalismul religios s-a desfășurat în sine este periculos. Este greșit să presupunem că fundamentalismul islamic este în creștere doar în Bangladesh, mai degrabă, în o mulțime de alte țări cu o majoritate islamică, unde oamenii sunt ținuți ostatici. Hinduși, budiști, creștini, atei, agnostici, sceptici și liberi-cugetători- unul după altul cad pradă acestor oameni. Cu intenția de a institui statul de drept islamic, crimele sunt comise, comunitățile bombardate, femeile capturate, torturate și violate. ”

Ananya zice că pentru a-ți permite să folosești religia în scopuri teroriste ai nevoie de resurse financiare considerabile. ”Națiuni islamice, cum ar fi Pakistanul, Afganistanul și Arabia Saudită, și-au unit forțele pentru a investi în aura de creștere a terorismului islamic radical în regiune.”

În cazul în care te jignește critica cuiva, atunci credința ta nu este veritabilă

”Să presupunem că eu cred în Dumnezeu, iar dacă cineva spune că nu crede că există vreun Dumnezeu, mă va răni? Sau ar trebui să mă rănească? Este credința mea la fel de reală, ca și credința altei persoane care crede că nu există Dumnezeu?

Este doar o chestiune de a crede și de a nu crede. Pur și simplu nu înțeleg, cum poate afirmația cuiva să rănească credința altora. În cazul în care te jignește, înseamnă că credința ta nu este veritabilă. Atunci când credința este fragilă, poate fi distrusă de orice declarație.”

35467 10151436545989536 1192089048 n

EPISODUL IV - CUVÂNTUL
În urma independenței, Bangladeshul, țara cu ieșire spre sud la Oceanul Indian prin celebrul Golf Bengal, are o economie bazată în totalitate pe agricultură, un guvern criticat pentru corupție la toate nivelele, o administrare necorespunzătoare a resurselor și o populație cu peste 45% sub nivelul sărăciei.

Am luptat și lupt pentru cei fără voce

”Este dreptul unei persoane să zică ce crede. Dar nimeni nu are dreptul să ucidă sau să tortureze pe cineva, doar pentru că a vorbit împotriva lor. O țară nu poate progresa fără acest drept. Dacă nu poți întreba, cum poți obține răspunsuri?”
”Am luptat pentru cei fără voce. Scriu pentru toți. Scriu pentru a le aduce la cunoștință oamenilor despre drepturile lor. Le spun să riposteze împotriva tuturor nedreptăților. Intenționez să îi protejez de cercurile vicioase, pe care hegemonia le proiectează.”

472693 375980572520445 575065771 o

Ananya este convins că deopotrivă cu poliția, guvernul nu a reușit să garanteze securitatea omului de rând. În țara sa, chiar și o crimă comisă, nu poate fi pedepsită conform legii. Pe lângă aceasta, reprezentații statului și miniștrii încearcă să ducă în eroare opinia publică cu argumente neclare și neadevărate. În ciuda numărului mare de scriitori și editori măcelăriți, nu a fost luată nicio măsură constructivă pentru a garanta arestări și procese corecte.

Mulți își lasă casele, job-ul, renunță chiar și la cauză pentru a se salva

”Acum, nimeni nu este în siguranță în Bangladesh. Oricine îndrăznea să arate cele mai mici neajunsuri ale structurii sociale din țară, era pedepsit. Mulți au fost nevoiți să-și abandoneze casele și să părăsească țară. Mulți continuă să renunțe la studii, locuri de muncă și chiar să renunțe la opinia lor. Unii s-au alăturat guvernării, în timp ce alții continuă să lupte împotriva fundamentalismului și să scape. O astfel de realitate a generat o atmosferă de frică printre oameni, și prin urmare, adevărul este greu de găsit în domeniul public.”

 

Foto: facebook.com/Ananya Azad

Corina Morozan

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape