Sandu BANTAȘ: "Inchide ecranul laptopului, ia un creion si o foaie, iesi afara si trage o gura de aer!"

Sandu BANTAȘ: "Inchide ecranul laptopului, ia un creion si o foaie, iesi afara si  trage o gura de aer!" facebook/sandu bantas

Interviu cu un tânăr, care-și permite luxul de a ști ce vrea.

- Sandu, cum ai povesti despre un băiat ca tine, unui străin?
Răsuflu. Sunt din Chișinău, unde toată copilăria m-am hrănit cu sunete. În casa noastră, de fapt, muzica stă în capul mesei deja de patru generații.
Acum studiez la Iași tradițiile jazz-ului și a muzicii de divertisment. În aerul de aici cultural încerc să prind din ritmul și culoarea autentică a vechilor culturi țărănești.
În tot amalgamul acesta tind a fi apreciat ca un artist contemporan de muzică urbană.

- Faci muzica, pictură, teatru. Cum au pătruns toate acestea în viață ta? Și cum le-ai menajat?
Muzica o practic de mic și am urmat calea ei pentru că asta făceam și, încă, mai cred că o fac cel mai bine.
Inițial voiam să ajung designer de interior, dar în tot acest timp veneam de la școală, lăsam frumos ghiozdanul și mă aruncam în brațele pianului. Istoria se repeta în fiecare seară. Într-un final părinții sunt cei care au observat toate astea – lor le era mai clar ce simt că ar trebui să urmez. Am ajuns ca în acest moment să concertez alături de Chișinău Youth Orchestra.
Într-o mare măsură pasiunea față de artele vizuale persistă. Ador să citesc biografiile marilor pictori, să caut cât mai multe imagini și să fiu la curent cu noutățile din arta contemporană. Această dragoste am moștenit-o în urma escapadelor în arhivele de artă, design, artă fotografică, pictură a Bibliotecii Naționale. În tot acest timp devoram enciclopedii, cataloage și broșuri. O mare realizare a fost în această vară, concentrarea unor cunoștințe de artă creativă în elaborarea espadrilelor folclorizate.

11258228 1157453670936926 4090696725037275302 n

Teatrul e una din noile descoperiri și care poartă și el o funcție vitală. Prin cursurile de actorie și furișările mele la lecțiile de Arta Actorului am învățat să observ oamenii, să îi citesc. M-a făcut să pot avea o privire de detaliu și una de ansamblu în același timp. Cuplul Vutcărău-Menșicov sunt artiști de la care încă învăț să privesc. O încoronare a practicii teatrale a fost spectacolul „Gaițele” de Kirițescu pe scena Teatrului Ionesco.

s7

Mă inspiră cei care, simplu, își fac bine meseria

- Din pasiunile tale, care sunt cele mai profitabile? 

Îmi place la nebunie să găsesc esența unui element dintr-o artă și să-l introduc într-o alta. Spre exemplu preluând forma clasică a unei simfonii, am putut înțelege cu ușurință etapele acțiunii în lucrul asupra piesei lui Kirițescu. 

- Ce pasiune a ta mi-a scăpat din listă?
Ar fi bucătăria, mai bine zis patiseria. Sunt un gurmand al dulciurilor, dar am fost curios să simt cum e să le prepari singur. Și în scurt timp am găsit în bucătărie - spațiul în care mă relaxez total.

11168911 1135969719751988 3807610912895584132 n

În patiserie ador chimia dintre substanțe. Deseori apare întrebarea – cum din numai 3 ingrediente fundamentale: zahăr, ouă și făină – se obțin atâtea capodopere de cofetărie, fiecare având propria sa personalitate. Aceasta demonstrează încă o dată prezența necunoscutului în viața noastră.

- Faci parte dintr-o dinastie de muzicieni, dar ai intervenit cu o mare schimbare...Povestește-ne cum te-ai decis să lași compoziția jazz sa-ți consume anii de studenție și … poate… viitorul?

Au fost uimiți mulți, dar era un moment de așteptat. Simțeam nevoia de a vedea cum se fac studiile în afară. Universitatea cu noii profesori, campusul cu dinamica sa și întreg orașul cu oamenii săi mă fac să le țin piept în fiecare zi. Îmi plac încercările – studiile la Iași rămân a fi un bun exercițiu de responsabilitate și demnitate.

s

Vreau să cânt la Madison Square Garden, creând o atmosferă cum doar Adele sau Queen o aveau la concertele lor

- Ai mers la facultate la Iași, și te-ai remarcat din anul I ca fiind unul dintre cei mai buni studenți moldoveni peste hotare. Care este programul tău zilnic, care să-ți aducă succes?
La sfârșitul minunatului an 2015 am avut ocazia să particip în cadrul Galei Studenților Originari din Republica Moldova, în care fusesem Laureat la Licență. A fost o mare șansă ca printre cei 27 de premianți să interacționez cu vechi colegi, dar să cunosc și alți tineri dornici de a pune în practică, acasă, experiențele căpătate peste hotare.
E puțin imprudent să spun că am un program strict. Fiind un nocturn – greu mă trezesc diminețile. Deseori, inspirația vine chiar în momentul când aș vrea să închid ochii. Ceea ce practic, și cred că ar fi secretul: e crearea, de cu seară, a taskurilor pentru ziua următoare. (Prietenii mă văd mai tot timpul bifând în agendă câte ceva.)


sandu

- Ce le-ai sugera studenților moldoveni din perspectiva unui tânăr care-și permite luxul sa știe ce vrea?
Într-adevăr, e un lux în a ști concret ce vrei. Încă nu pot spune că mi-l permit în totalitate. Însă realizarea unui plan cât mai detaliat posibil și vizualizarea cât mai aproape de adevăr a viselor - e drumul spre succes. Nu e un sfat, dar pentru mine merge.

- Și ce vrei de fapt, în plan carieristic?
Desigur, tind să cânt la Madison Square Garden, creând o atmosferă cum doar Adele sau Queen o aveau la concertele lor. 
Pentru moment sunt în procesul de formare. Încerc să ascult, să privesc, să analizez cât mai mult – să-mi definitivez propriile convingeri artistice. E perioada miilor de feluri de experimente.
Sper ca în cel mai scurt timp să fiu demn de a apărea mai des în vizor. Și mai mult, în sufletele spectatorilor.

s5

- Dar părinților care vor un viitor bun pentru copiii lor, ce trebuie să nu le scape?
Trăim timpuri în care e pe wave să „trăiești ziua de azi” fără a avea o viziune clară spre viitor. Pe părinți îi rog să fie insistenți și să-și încurajeze copiii. Tinerii - să fie prudenți și să mediteze bine asupra deciziilor lor cu mult timp înainte de perioada admiterii. Un termen rezonabil e – câțiva ani buni înainte.

- Cum vezi tu supraviețuirea produsului artistic de calitate în această lume profund tehnologizată?

Cred în spiralitate, că tot ce a fost odată va reveni

Cu toții avem nevoie de câteva clipe de a ne opri din flux și a privi înapoi pentru un moment. Nevoia de a reveni la autentic – ceea ce e al casei. „Dacă vrei să readuci omul la viață dă-i o cană cu apă din fântâna din care a băut de mic”. Or, drumul spre fântâna bunilor mei e scopul spre care tind.

bantas

- Te rog să recomanzi tinerilor o listă de evenimente artistice, concerte, poate cărți de citit, ca să-și elaboreze, ”eu-l”, poate din propria experiență?
Ador să mă inspir de la cei care, simplu, își fac bine meseria. Până acum am avut parte de multe descoperiri pentru mine. Noutăți care m-au schimbat și sper să fie și pentru tineri o descoperire.
Film: Pink Floyd - The Wall (1982)
Carte: K. Stanislavski – Munca actorului cu sine însuși
Spectacol: Nekrotitatnium – regizat de Luminița Țîcu (Teatrul Foosbook)
Muzică: Krzysztof Penderecki - Threnody for the Victims of Hiroshima (1961)
Artă Vizuală: Joseph Beuys - Infiltration Homogen for Piano (1966)
Documentar: Jiro Dreams of Sushi (2011)

- Tu cât timp stai pe net, pe rețelele de socializare?
Activitatea pe net se rezumă la căpătarea noutăților artistice din afară, devorarea de imagini (în scop educativ) și realizarea unui research permanent al semenilor care gândesc muzical.
Cred în spiralitate, că tot ce a fost odată va reveni

- Dar la repetiții?
Tot mai des mă conduc de „Work until your idols become your rivals”, dar încă sunt în poziția pornirii mecanismului motorului unui vapor comercial cu mâinile și spiritul unei singure ființe.

- Și concluzia?
E nevoie de:
- a închide ecranul laptopului
- a lua un creion și o foaie
- a ieși afară
- a trage o gură de aer.
Cerul cu formele sale și profunzimea sa, oamenii cu problemele și bucuriile lor – o sursă bogată de inspirație, care va face creionul singur să cadă pe foaie și să înșire cuvinte, schițeze forme, scrie niște note.
Și asta se poate face cu o mare ușurință. Acum.

- Îți mulțumim!!!

Foto: facebook/Sandu Bantas

Liuba Lupașco

Media

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape