Lauren Perlaza: ”Noi incurajam tinerii sa fie schimbarea la ei acasa”

Lauren Perlaza: ”Noi incurajam tinerii sa fie schimbarea la ei acasa” studentie.md

Tot mai mulți studenți moldoveni aleg să învețe peste hotare, iar tărâmul Făgăduinței nu este o excepție. În 2014, 328 de studenți moldoveni au plecat la studii în SUA. Despre bursele oferite de Guvernul American, programul Work and Travel și proiecte finanțate de Guvernul SUA, aflați din interviul cu Prim Secretarul pentru Cultură și Presă al Ambasadei SUA din Chișinău, Lauren Perlaza.

Ce fel de burse acordă Guvernul American studenților moldoveni?
Sunt mai multe oportunități da burse pentru studenții moldoveni. Guvernul american finanțează câteva programe. Printre cele mai populare este programul pentru liceeni, Flex. Este vorba despre un an de studii în SUA, trăind în familiile de acolo. În fiecare an, 60 de elevi beneficiază de acest program.
Mai este un program pentru student, care se numește Global Ugrad. Tinerii au oportunitatea să învețe în SUA pentru un semestru. Este un program mai mic. Aproximativ 3-4 studenți în fiecare an, învață în State prin intermediul acestui program. Acestea sunt burse, adică Guvernul plătește tot, drumul, taxa de școlarizare, cazarea. De asemenea, sunt burse nu neaparat finanțate de Guvernul SUA, dar sunt oferite direct de anumite universități. Îndemn toți doritorii să caute și să acceseze site-urile acestor universități. Acestea sunt interesate să primească studenți din toată lumea, pentru diversificare.

Cum pot tinerii afla mai multe detalii despre oportunitatea de a studia în SUA?
Ca să aflați detalii despre burse și metoda de aplicare, Educational Advising Center, de pe strada Pușkin este un foarte bun loc pentru a vă informa și a primi consiliere de calitate. De asemenea, în cadrul American Resource Center, se organizează seri de discuții, club de dezbateri, întâlniri cu oameni veniți din State. Toate astea au rolul de a informa.

Cum sunt alese proiectele pentru a fi finanțate de Ambasada SUA și cum are loc monitorizarea după acordarea grantului?
Granturile pentru democrație sunt pâna la 25.000 de dolari. De acestea pot beneficia totți, nu sunt specific pentru tineri, dar încurajăm participarea lor. Sigur că monitorizăm, mergem în vizită, participăm cum putem, suntem mereu cu ochii pe ei.

Care este criteriul de bază în alegerea proiectului propus spre finanțare?
Idei noi și creative. De fiecare dată, primin între 50 și 80 de aplicări. Din păcate, grupurile de ințiativă dintre tineri pot aplica doar dacă au înregistrat un ONG sau cineva dintre tineri este un fost beneficiar al unei burse oferite de Guvernul American. Aceștia pot aplica pe bază individuală. Grantul este până la 3000 de dolari.

Știm cu toții că majoritatea studenților de la noi pleaca vara în SUA prin intermediul programului Work &Travel. Mulți dintre ei nu se mai întorc și rămân acolo ilegal. Care e rostul programului și câți studenți pleacă anual prin acest program?
Aproximativ 3000 de studenți pleacă în SUA, pri intermediul programului Work and Travel, în fiecare an. Este o bună oportunitate de a practica limba ebgleză, să vezi lumea și să câștigi niște bănuți pe timp de vară. Tânărul devine mai independent și responsabil, evident de la caz la caz. Orice program care implică tinerii, se mai întâmpla și chestii din astea, mai puțin fericite, faptul că rămân acolo illegal, ăsta e riscul cu tineretul. Programul Work and Travel nu va vedea sfârșitul foarte curând. Este cel mai popular și cea mai ușoară metodă de ajunge în SUA. Până la urmă noi încercam să promovăm schimbul cultural. Moldovenii să învețe despre americani și americanii să învețe despre Moldova. Este o metodă de promovare a prieteniei între aceste două țări.

Cât de mult se aseamănă sau se diferențiază tinerii moldoveni de cei americani?
Este greu să compari tinerii de aici și cei din SUA. În unele privințe ei se aseamănă, în altele, se diferențiază enorm. Pot să zic ca am fost impresionată de puterea de lucru a studenților moldoveni. Ei muncesc foarte, foarte mult. De asemenea, sunt impresionată de abilitățile lor lingvistice. Per general, admir studenții moldoveni.

Ce sfaturi ați avea pentru studenții/tinerii din Moldova?
Evident că ei vor să rămână în altă parte, pentru că simt că aici, acasă nu sunt avantajați din punct de vedere economic. Sfatul meu ar fi să învețe mult. Să cerceteze, să meargă să vadă lumea, să experimenteze, mai apoi să se întoarcă acasă și să facă traiul aici mai bun. E important să se întoarcă și să lucreze acasă. Moldova nu devine mai bună dacă toată lumea pleacă. Vream ca să aplice în practică tot ce învața peste hotare, în Moldova. Noi încurajam tinerii să fie schimbarea la ei acasă.

Notă: În pofida descreșterii populației cu vârsta între 15 și 24 cu 27% în ultimii 10 ani, mobilitatea academică în SUA a crescut cu 15%. Ponderea studenților moldoveni care învață în SUA la nivel de masterat si doctorat a crescut în ultimii 5 ani, de la 28% în 2009, la 37% în 2014.

 

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape