BAC 2020 anulat din cauza COVID - 19

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cabinetul de miniștri a aprobat, pe 13 mai, Hotărârea de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020”.


Decizia a fost determinată de situația epidemiologică urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.
Documentul prevede anularea organizării și desfășurării examenelor naționale de absolvire în învățământul general, sesiunea de examene 2020.
Totodată, proiectul de lege stabilește:

-eliberarea certificatului de studii gimnaziale pentru elevii care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, la disciplinele respective;

-eliberarea diplomei de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar. Notele pentru probele de examen reprezentă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar, la disciplinele respective.
Potrivit https://mecc.gov.md/ Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare.

Până la expunerea deputaților pe marginea acestui subiect, părerile celor vizați sunt împărțite.

Profesorii, în mare parte consideră decizia ca fiind una „umană”:

„Asemenea hotărâri sunt pietre de încercare a caracterului.
Și totuși umanismul a prevalat. Sper că decizia de azi va impulsiona reconceptualizarea sistemului de evaluare a rezultatelor școlare în Republica Moldova. Ne trebuie o nouă, modernizatoare concepție! Dincolo de formă, fondul problemei trebuie schimbat. Avem nevoie de o paradigmă evaluativă axată pe cultura evaluării pentru apreciere, nu pentru control, în care rolul profesorului la clasă să fie determinant.”, spune Adrian Ghicov.

Absolvenții, la rândul lor, s-au împărțit în două tabere, unii se bucură, altii nu.

Iată ce scrie pe pagina sa de facebook Măriuța Decuseară:

„Sunt elevă în clasa a 12-a într-un liceu din capitală și ca mulți colegi de ai mei îmi voi continua studiile peste hotare.
Am urmărit astăzi, cu sufletul la gură, atât comunicatul Ministrului cât și ședința Guvernului.
Astăzi mi-am pus multe întrebări, întrebări la care poate că nu voi primi răspuns niciodată...
Ne-am resemnat că nu vom avea Careul de Ultimul Sunet, că nu vom avea Balul de Absolvire și nu vom putea îmbrăca cele mai frumoase rochii și cele mai deosebite costume, însă speranța că ne vom revedea, plini de emoții și frică, la examenul care ne-ar fi pus față în față cu realitatea, a fost vie până în ultimul moment.
V-ați gândit că, timp de 3 ani, prioritățile elevilor se schimbă? Că notele obținute la liceu nu reflectă în totalitate cunoștințele elevilor, că cel care în a 10-a era un copil și nu învața, în a 12-a a devenit tânărul responsabil, care a muncit pentru a reuși la BAC?!
Dar la cumătrismul și corupția din țară v-ați gândit?! Câți vor avea note maximale obținute murdar, cu banii părinților sau ajutorul cunoscuților?!
Nu, voi doar v-ați spălat mâinile de încă o responsabilitate, cea de a asigura condițiile necesare pentru ca elevii să poată susține în siguranță examenul.
O să ocupe locurile bugetare copiii de bani gata, iar cei care au învățat și nu au posibilitatea să achite un contract, o să renunțe...
Nu o să renunțe la succesul lor, dar la ideea că țara asta le va oferi vreodată susținere, și o să plece, ca mulți alții de până acum.
De ce alții pot?!
De ce România este gata să asigure condițiile de siguranță pentru a se susține acest examen și noi nu?!
Astăzi, Absolvenții de liceu s-au împărțit în 2 tabere, cei care se bucură de anularea examenului, și cei ca mine...
Doar că, din păcate, din prima categorie fac parte elevii care nu erau siguri că vor susține aceste examene, iar decizia dumneavoastră doar i-a „motivate” să nu învețe nici mai departe.
Vă mulțumim că ne-ați luat șansa de a fi egali, șansa de a ne demonstra capacitățile și de a ne autoevalua cinstit!
Oficial, suntem GENERAȚIA FĂRĂ BAC.”

Pe aceeași rețea de socializare, un student la Durham School, în Marea Britanie vine cu soluții:
Valentin Josan:
„Mulți încă încearcă să înțeleagă decizia de ieri a Ministerului Educației. Încerc și eu. Mulți critică, mulți se bucură.
Eu încerc să analizez ce altă soluție se putea găsi, din perspectiva unui elev străin ce a „scăpat” de BAC 2 ani în urmă.
În Anglia, examenele de final de liceu au fost la fel anulate.
Iată însă ce a fost propus în schimb:
Notele „de BAC” vor fi decise de profesorii noștri, care vor lua în considerare toată evidența accesibilă (note ordinare din timpul anilor de studii, motivația elevului, note de la pretestări etc.), iar apoi rezultatele provenite de la școlile de pe întreg teritoriul vor fi, atenție, STANDARDIZATE.
Ce înseamnă asta? Guvernul britanic va compara datele provenite cu rezultatele anterioare ale școlilor în cadrul examinărilor naționale și situația pe țară, iar în caz de necesitate va MĂRI sau MICȘORA notele elevilor.
Dacă am transpune acest procedeu acasă, asta ar însemna că elevii IPLT „Nicolai Nekrasov” din Strășeni, care anul trecut au ocupat ultimul loc conform performanței la Bacalaureat nu vor putea avea 10 pe linie. Pe de altă parte, elevii și profesorii IPLT „Mihai Eminescu” din Chișinău, de exemplu, nu vor fi neîndreptățiți.
Stimați deputați,
Sunteți ultimii factori de decizie în această situație.
11% din rândurile Dvs. sunteți specialiști în educație, știți prea bine cu ce probleme înrădăcinate se confruntă sistemul.
Anulăm BAC-ul, n-avem încotro. Vă îndemn însă să ajutați viitorul țării și dascălii să aibă parte de un proces cât mai echitabil și să adoptați un alt mecanism de notare.
Media generală din ultimii 3 ani NU oferă rezultate corecte.
În caz contrar, pregătiți 17 459 de locuri universitare la buget. Despre contracte nu poate fi vorba.”

Potrivit Proiectului, absolvenții care au picat examenul în anii precedenți, vor fi admiși abia la următoarea sesiune de BAC, în 2021.

 

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape