BAC 2019: cu 11 elevi de nota 10 și cu 4% mai promovat

BAC 2019: cu 11 elevi de nota 10 și cu 4% mai promovat edu.gov.md

Elevii care au obținut media „10” la examenul de BACALAUREAT ar modifica curriculumul școlar, pentru ca disciplinele de studiu să devină mai atractive și mai interactive. E nevoie, spun ei, de mai puțină teoretizare, mai multă practică, mai multe activități extracurriculare și de un model mai flexibil de construire a programului de studii la liceu, pentru ca elevii să poată alege cu adevărat ceea ce îi pasionează mai mult.

Cei 11 elevi cu 10 la BAC au fost invitați pe 27 iunie la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Ei sunt cei cu 10 pe linie

În conformitate cu rezultatele preliminare ale sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat 2019, unsprezece elevi au obținut media 10,00:
• Cătălina Barbaroș, Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă" din or. Florești;
• Adriana Buțcu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Agapie" din s. Pepeni, r-nul Sîngerei;
• Daniela-Patricia Covali, Instituția Publică Liceul Teoretic „Dante Alighieri" din mun. Chișinău;
• Elena Grosu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" din mun. Ungheni.
• Mihaela Eșanu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" din mun. Chișinău;
• Mihaela Lozan, Instituția Publică Liceul Teoretic „Dante Alighieri" din mun. Chișinău;
• Nicolae Odagiu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Spiru Haret” din mun. Chișinău;
• Cvintilian Roșca, Instituția Publică Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes" din mun. Chișinău;
• Cristina Susanu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Chișinău;
• Alina Tarlapan, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bălți;
• Ioana Vataman-Mărgineanu, Instituția Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău.

„Școala nouă” la „Aristotel” dă rezultate bune la BAC

Exemplul Liceul Republican „Aristotel” din Chișinău, care pentru al doilea an consecutiv se situiază pe primul loc după rata de promovare a examenelor de Bacalaureat, este un argument în susținerea a ceea ce spun eminenții la BAC.
Cei 87 de elevi care au absolvit în acest an Liceul Republican „Aristotel” din Chișinău au obținut până la depunerea contestațiilor o medie de 9.02, clasându-se al doilea an consecutiv pe primul loc în republică.
Directorul liceului, Pavel Cerbușca, a dezvăluit pentru JURNAL de Chișinău succesul acestei performanțe: „Noi avem o programă individualizată începând cu 2014, dar în 2017 ne-am schimbat radical. Copiii aleg câteva obiecte școlare, nu învață toate disciplinele, ca în celelalte școli, și pun accent pe extindere, pe dezvoltarea competențelor. Elevii aleg să facă voluntariat în cadrul diferitor organizații unde comunică mult.” Cerbușca a mai declarat că în liceul său nu se pune accent pe note, ci pe faptul ca elevii să poată aplica cunoștințele obținute în diferite activități, laboratoare și lucrări practice.

BAC-ul 2019 în cifre

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat pe 26 iunie rezultatele sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat. 11.658 de candidați au promovat Bacul în sesiunea de bază, ceea ce constituie 67,92% din numărul total de candidați admiși la sesiune.
Rata de promovare a absolvenților din licee a crescut în anul curent cu circa 4% față de anul trecut. Tot mai mulți elevi au obținut note de 8 și 9. A crescut cu 500 numărul total al celor care au avut media 8 la probă. 535 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 359 în 2018. 11 elevi au obținut media 10.
Doar doi candidați au fost eliminați de la examen în acest an.

La sesiunea de Bacalaureat 2019 au fost admiși 10.583 de candidați din licee, 3.692 din colegii și centre de excelență, 193 din universități, 229 care s-au înscris în regim extern și 2.467 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 17.164 de candidați.
În acest an, a crescut numărul elevilor eliberați de la unele examene de Bac, deținătorii diplomelor de gradul I, II și III la olimpiadele republicane organizate de către minister în anul absolvirii. E vorba de 1.008 elevi, cu 223 mai mulți decât în 2018, când au fost 785 de absolvenţi scutiţi de examene. În acest an, doar doi candidați au fost eliminați de la examen pentru fraudă.

În perioada 15–22 iulie 2019, va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, la 4–5 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.

Articol de: studentie.md

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape