În sfârșit! Lecții de educație juridică în liceele din Moldova

În sfârșit! Lecții de educație juridică în liceele din Moldova educatiejuridica.md

Imaginează-ți o zi fără reguli. Cum ar fi să te trezești de dimineață și să ai voie să faci ce vrei?! Acesta a fost exercițiu de imaginație pe care l-a inițiat judecătorul român Cristi Danileț cu elevii Liceului Aristotel din Chișinău ( Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei) miercuri, pe 22 mai.


„O zi în care poți să nu asculți de părinți, să nu mergi la școală, să îți însușești o mașină scumpă, să mergi la mall și să-ți iei haine și cosmetice fără să le plătești, să înjuri profesorii dacă vrei. Orice!

Însă după acest exercițiu de imaginație judecătorul Cristi Danilet le-a atras atenția că dacă ei ar putea fura ceva și alții ar putea intra în casa lor și fura; dacă ei ar putea bate pe oricine și alții i-ar putea bate pe ei sau chiar omorî; dacă ei ar putea da foc la școală și alții ar putea să le dea foc la apartament sau casă în care se află părinții și frații.

În ziua fără reguli oamenii nu s-ar comporta civilizat unii cu ceilalți. Cu siguranță ar fi haos în țară. Oamenii ar fi sălbatici. „Cel mai puternic” (cel mai musculos, sau cu mai mulți prieteni, sau mai bine înarmat), care se impune celor mai slabi și care i-ar folosi ca niște sclavi.

Cei puternici ar face propriile lor reguli, iar sclavii nu ar fi considerați ființe umane, ci lucruri, care pot fi abandonate, vândute, distruse, omorâte. Au existat astfel de vremuri în istorie: în sclavagism, apoi în epoca monarhiilor absolute, iar mai recent în timpul holocaustului.

În cele din urmă, s-a inventat un sistem de diminuarea a puterii celui de la conducere și de creștere a siguranței celor slabi, astfel încât să fie considerați egali: LEGEA.

Așadar, fără lege am fi salbatici și dominați de un alt om (rule of man); dar grație legii suntem liberi și ne supunem doar ei (rule of law). Prin urmare, este firesc ca cel care nu respectă legea să fie considerat un inamic al societății și dacă o încalcă în mod grav să fie izolat de ea (închisoare).” – a explicat liceenilor Cristi Dănileț, unul dintre autorii proiectului de educație juridică în România, extins și în Republica Moldova.

Autorii proiectului, potrivit educatiejuridica.md, își propun, pentru început să susțină 20 de astfel de lecții pentru un public de 600 de elevi implicați. În fața acestora vor merge studenți la drept, dar și practilieni cu experiență, membri ai Rețelei Naționale de Educație Juridică.

Proiectul „Educație Juridică – Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații” este inițiat în Republica Moldova de trei organizații neguvernamentale și apolitice: Centrul pentru Inovare și Politici din Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și VeDemJust.

„Educație Juridică – Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații” desfășurat în Republica Moldova își propune să creeze o reţea națională din rândul practicienilor dreptului și a studenţilor la drept, a autorităților și cadrelor didactice care să susțină și să predea în mod voluntar şi într-un stil non-formal educaţie juridică copiilor şi tinerilor, cu precădere celor din licee.

Membrii rețelei se vor întâlni cu elevii din învăţământul preuniversitar pentru a-i învăţa care sunt drepturile şi îndatoririle lor în viaţa cotidiană, precum și procedurile aplicabile pentru realizarea lor, punându-le la dispoziţie informaţii practice şi pe înţelesul lor despre reguli şi legi, promovând astfel supremaţia legii ca o condiţie esenţială pentru siguranţa individului şi ca o valoarea intrinsecă a democraţiei.

Un articol de: studentie.md

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape