Premieră pentru învățământul din România: elev condamnat pentru comportament de tip bullying

Decizie în premieră a unei instanţe din România! Un elev din Constanţa a fost condamnat după ce şi-a terorizat un coleg. Victima lui a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar şi de consiliere psihologică. Asta pentru că, în urma abuzului, are stări de anxietate şi tulburări de concentrare.


Prin această condamnare, inculpatul trebuie să respecte un program strict stabilit de serviciul de probațiune. Asta inseamnă ca tânărul va fi supravegheat, monitorizat și evaluat timp de patru luni. Mai exact, în cazul tânărului s-a stabilit un orar pe care trebuie să-l respecte. El trebuie să-i mai plătească victimei 449 de lei românești daune materiale şi 2.000 de euro daune morale.

În actul de sesizare a instanței, se arată că în urmă cu un an, în timp ce se aflau în timpul orelor, între inculpat și victimă a avut loc un schimb de replici. De aici și până la violență nu a mai fost decât un pas. Fapta elevului agresor a fost încadrată de magistraţi la infracţiuni de „lovire sau alte violențe”.

Conform referatului de evaluare psihologică, elevul bătut a fost victima unui abuz fizic și emoțional de tip bullying la școală, are stări de anxietate, tulburări de concentrare.

Poliția Română arată că Bullying-ul reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme:

verbal – țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri;
fizic – palme, loviri, îmbrânciri, bătăi;
mobbing – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ;
relațional – intimidare, denigrare, izolare, manipulare;
Cyberbullying – trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane.
social – excludere, insulte cu privire la statutul social.

Fenomenul bullying are trei caracteristici:
Intenționat – agresorul are ca intenție să rănească pe cineva.
Repetat – aceeași persoană este rănită mereu și mereu.
Dezechilibrul de forţe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Fenomenul bullying de multe ori începe ca un joc, însă se transformă într-un abuz care poate avea efecte foarte grave; un joc în care toți jucătorii au ceva de pierdut și care poate avea loc oriunde – la școală, în familie, la locul de muncă.

Cine este implicat în bullying?
Agresorul vrea să fie cel mai cool rănindu-i, intimidându-i sau jignindu-i pe cei
din jurul său. Este temperamental, inflexibil, încrezător și nu îi place să accepte regulile. De cele mai multe ori nu are empatie și chiar se bucură că produce durere celorlalți. Dorește să domine și să-i controleze pe ceilalți, exagerează în situații obișnuite. Agresorul abuzează de putere pentru a-i răni pe ceilalți, deliberat și în mod repetat.
Victima este copleșită de teamă.

Unii elevi sunt predispuși să fie abuzați din cauză că sunt „diferiţi”. De cele mai multe ori, victimele agresorilor sunt elevii care au următoarele caracteristici:
supraponderali sau subponderali,
au abilități sociale scăzute,
au puțini prieteni sau nu au prieteni,
sunt săraci sau bogați,
au religie sau rasă diferită,
sunt scunzi sau prea înalți,
au slabe abilități sportive,
sunt inteligenți, talentați,
au dizabilități fizice,
sunt persoane noi din grup,
au părinți divorțați sau sunt pur și simplu „diferiți” de ceilalți.

Articol de: studentie.md

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape