Ce arată primul Top al universităților din Moldova pentru 2018?

Conform ultimului raport publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics), Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică și Academia de Studii Economice ocupă primele poziții în rândul celor 26 de universități moldovenești, dar departe de primele poziții în rândul celor peste 24.000 de universităţi din întreaga lume.


Potrivit raportului Webometrics, USM se situează pe primul loc în Republica Moldova, pe locul 220 – în Europa Centrală și de Est, pe locul 1010 – în Europa şi pe locul #3.135 în lume.

usm

USM este urmată de Universitatea Tehnică din Moldova (locul 3691 în lume) şi ASEM (7624 în lume).

utm

site

Scopul urmărit de Ranking Web of Universities (Webometrics) este de a încuraja creșterea calităţii şi volumului site-urilor oficiale ale acestora.

Majoritatea universităților din Moldova au crescut în topul mondial, comparativ cu perioada de referință 2017.

Indicatorii luaţi în calcul de ranking-ul Web of Universities (Webometrics):
50% – Vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al Universităţii le primeşte de la terţe părţi;
5% – Prezenţa online – poziţia în motoarele de căutare şi vizibilitatea globală pe Internet;
10% – Deschiderea – numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate;
35% – Excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu.

Paginile web ale instituţiilor au fost incluse în top grație realizării planului de acţiuni privind informatizarea sferei educaţionale din Republica Moldova, care include conectarea tuturor subdiviziunilor universitare la Internet, la bazele de date educaţionale şi ştiinţifice internaţionale, elaborarea şi menţinerea site-urilor web, dezvoltarea serviciilor informaţionale, dar și condițiilor de transparență decizională.

top

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice de două ori pe an, în lunile ianuarie şi iulie.

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape