O nouă strategie a Agenției Universitare Francofone pentru anii 2017 - 2021

O nouă strategie a Agenției Universitare Francofone pentru anii 2017 - 2021 studentie.md

Reprezentanții universităților membre AUF au participat, pe 14 martie, la reuniunea rectorilor din Armenia Georgia, Republica Moldova, Rusia și Ucraina, în cadrul căreia s-a discutat despre noua strategie a Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru următorii ani.

Noua strategie se axează pe calitatea formarii și cercetării universitare, angajarea în câmpul muncii, dar și dezvoltarea durabilă.

Astfel, participanţii la reuniune au încercat să găsească soluții la principalele probleme și anume, ce perspective are AUF pentru formarea universitară de bază a profesorilor de limba franceză? Cum se poate spori interesul pentru departamentele de studii franceze într-un context academic supus unor constrângeri importante din interior şi din exterior? Care este situaţia stagiilor profesionale asigurate de filierile francofone la studiile de licenţă – master - doctorat? De ce scade interesul pentru studiile în limba franceză în favoarea limbilor engleză și germană?

În acest context, rectorul AUF, Jean-Paul de Gaudemar a prezentat acțiunile concrete care sunt întreprinse pentru universitățile din Moldova. ”Avem proiecte atât ale Agenției Universitare ale Francofoniei, cât și ale universităților membre. Vom continua ceea ce se face și vom aduce elemente noi, în funcție de nevoile locale. De asemenea, o atenție aparte acordăm proiectelor legate de calitatea învățământului. Formările francofone trebuie să aibă conținuturi de calitate pentru ca să fie atractive în învățământ, la nivel de formare, dar și de cercetare și nu în ultimul rând proiecte care să vizeze asumarea de către universități a unui rol de actor al societății”.

17357338 10208844191644303 1465361338 o

Invitată la eveniment, ministra educației, Corina Fusu, în discursul său a menționat că, datorită activităților realizate în colaborare cu AUF, Republica Moldova este fruntașă în grupul țărilor francofone din Europa Centrală și Orientală, după nivelul de cunoaștere a limbii franceze, „ceea ce demonstrează că multilingvismul este o prioritate pentru Ministerul Educației, iar cunoașterea limbii franceze facilitează însușirea valorilor europene”, a menționat oficialul.

La rândul său, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF din București, Mohamed Ketata a precizat că evenimentul organizat la Chișinău le permite partenerilor AUF din cele cinci țări să se familiarizeze cu noul document și să vină cu propuneri de implementare a acestuia pentru a menține calitatea formării tinerilor pe acest segment.

La lansarea noii strategii AUF a fost prezent și prorectorul Universității de Stat din Moldova, Otilia Dandara. Noua strategie AUF este foarte bine structurată și binevenită afirmă la RFI prorectorul Universității de Stat din Moldova, care vorbește și despre problemele din mediul universitar.”Calitatea învățământului universitar, calitatea cercetării sunt probleme foarte actuale. O condiție ar fi adaptarea managementului universitar la situația existentă. De fapt, noua strategie ne îndeamnă ca fiecare universitate din cadrul AUF să elaboreze o strategie de adaptare. Prin prisma universității noastre ar fi bine ca instituția să răspundă cât mai bine posibil societății”.

Prezent la întrunire, Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii a constatat o scădere a numărului de studenți de la USMF, care doresc să studieze în limba franceză, precizând: ”Deși francezii oferă numeroase burse și stagii pentru studenții de la medicină, ajunși la clinicile universitare franceze, studenții noștri constată că legislația le interzice accesul direct la pacienți. Respectiv, studenții se orientează către mobilitate în țări precum Germania și Marea Britanie, unde pot practica comunicând direct.”

17356887 10208844191724305 384464899 o

Agenţia universitară a Francofoniei este o asociaţie mondială de universităţi francofone creată în 1961.Reuneşte peste 800 de instituţii membre de pe cinci continente din peste 100 de ţări. Totodată este și operatorul specializat al Francofoniei pentru învățământul superior şi cercetare. AUF dezvoltă parteneriate cu UNESCO, Uniunea Europeană,dar și diverse ong-uri și întreprinderi din sectorul privat.

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape