Sedinta Consiliului Rectorilor cu participarea noii ministre a educatiei: ”Vom colabora!”

Sedinta Consiliului Rectorilor cu participarea noii ministre a educatiei: ”Vom colabora!” studentie.md

Consiliul Rectorilor din RM s-a întrunit luni, pe 12 octombrie. Beneficiind de prezența Ministrei Educației, Corina Fusu, agenda întâlnirii a fost una foarte încărcată, dar grație dispoziției de cooperare de care a dat dovadă noua ministră, dezbaterile s-au încadrat în timpul planificat.


Din start, președinte Consiliului Rectorilor (CR), Grigore Belostecinic a menționat că după ultima ședință, cu acordul rectorilor, la Ministerul Educației au fost expediate avize la mai multe Regulamente, cu privire la organizarea învățământului superior. De asemenea, Consiliul Rectorilor au înaintat demersuri privind conferirea distincțiilor onorifice de stat mai multor universități și manageri universitari. Urmează ca Președintele țării să ia decizii.

Corina Fusu a salutat invitația spre colaborare a rectorilor și a menționat că reformele inițiate în învățământ vor continua, cu atât mai mult că prin restructurarea și eficientizarea învățământului preuniversitar s-au făcut economii, care pot fi orientate în dezvoltarea cercetării, un lucru important pentru universități.

Două ore au fost suficiente ca rectorii să-și expună viziunile, întrebările și neclaritățile asupra unor probleme care le consumă din timp și nervi în ultimii trei ani, mai ales în perioada de după adoptarea noului Cod al Educației. Printre acestea Formula de finanțare a cercetării de la 1 ianuarie 2016. ”În condițiile actuale, avem toate șansele să fim plecați de la AȘM și să nu ajungem la Ministerul Educației, la capitolul finanțarea cercetării universitare. Ne îngrijorează lipsa unor răspunsuri la întrebările: cum se vor finanța proiectele de cercetare în derulare, dar și când va fi anunțat un nou concurs de proiecte?” – a menționat președintele CR.

Alte probleme discutate pe 12 octombrie au vizat:
- concursul proiectelor de cercetare pentru consolidarea capacităţii de cercetare universitare, care urmează să fie preluat în anul 2016;
- acordarea granturilor doctorale în baza unei formule de finanţare;
- eficientizarea reţelei instituţiilor de învăţământ superior publice în baza acreditărilor realizate de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, a ierarhizării universităţilor etc.
- recunoaşterea acreditărilor internaţionale la programele de licenţă în Drept prin aprobarea Hotărârii de Guvern etc.

Rectorii au mai menționat că au creat un șir de Comisii, Comitete și Consilii solicitate de prevederile Codului Educației, doar că au apărut probleme cu stimularea financiară a membrilor, spre exemplu a celor câte 3 membri (din 7) delegați de

Ministerul Educației în cadrul Consiliilor pentru Dezvoltare Strategică Instituţională. Aici, Ministerul Educaţiei urmează să facă o analiză a activităţii Consiliilor de dezvoltare strategică instituţională să revină la posibilităţile de remunerare a membrilor acestora prin intermediul modificărilor la Codul Educaţiei. Aceasta înseamnă că Ministerul ar trebui să găsească posibilitate de a plăti 90 de membri ai CDSI de la toate universitățile.

Anticipând opiniile și neclaritățile managerilor referitor la restructurarea sectorului învățământului superior în Republica Moldova și propunerile legislative în acest sens (proiectul care prevedea reducerea numărului de universități și comasarea de specialități în cadrul a 7 centre universitare) – ministra a atenționat: ”Este doar un proiect, emis în baza unei analize, a unei expertize, trebuie să comunicăm, ca să nu fie dureroase schimbarile”.

Consiliul Rectorilor Universităților din RM este o asociație non-guvernamentală, non-profit din RM. Un număr de 30 de rectori de universități fac parte din această asociație, care se întrunesc periodic, pentru a lua atitudine față de noutățile care îi vizează.

studentie.md

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape