Universitatea fara de concurenta a marcat sapte decenii de activitate

Universitatea fara de concurenta a marcat sapte decenii de activitate usmf.md

Săptămână trecută, comunitatea medicală a fost marcată de aniversarea a 70 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, unica instituție de învățământ superior în domeniu din țară. Printre elogii și cuvinte frumoase, viitorii medici au primit în dar de ziua lor PROMISIUNEA unei CLINICI UNIVERSITARE, așa ca să fie în rând cu alte universități din lume.


Cu ocazia sărbătoririi a șapte decenii de învățământ superior medical și farmaceutic în țara noastră – oficiali de stat, ambasadori, parteneri internaționali, cadre profesoral-didactice, veterani, studenți, rezidenți și alte personalități importante pentru instituție au participat la manifestarea solemnă organizată în data de 8 octombrie curent, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală.

Rectorul Ababii: ”Totul este rezultatul spiritului de sacrificiu al generațiilor”

La deschiderea manifestării, Rectorul USMF, Ion Ababii, a felicitat angajații Universităţii, tineretul studios, absolvenţii dar și întreaga comunitate medicală din țară cu prilejul frumoasei aniversări. ”Vă urăm, dragi colegi, sănătate, prosperare, mari realizări în munca Dumneavoastră nobilă de menţinere şi fortificare a celei mai preţioase bogăţii – sănătatea poporului”. Rectorul a vorbit și despre parcursul istoric al USMF ”Nicolae Testemițanu”, menționând despre moștenirea vechilor și frumoaselor tradiții didactico-științifice și clinice ale prestigioaselor școli medicale ruse, care, la rândul lor, au preluat experiența acumulată de școlile medicale europene. ”Tot ce s-a realizat în domeniul învăţământului superior medical pe parcursul a șapte decenii de activitate este rezultatul unei munci perseverente enorme și a spiritului de sacrificiu a mai multor generaţii de angajați şi studenţi ai Universităţii”, a mai adăugat Ion Ababii.

În cadrul ceremoniei, USMF ”Nicolae Testemițanu” a fost decorată cu Ordinul Republicii. De asemenea, prin decretul președintelui, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare și activitate metodico-științifică intensă, s-au conferit distincții de stat ale Republicii Moldova pentru: Ion Marin, Emil Ceban, Valeriu Revenco, Nicolae Ciobanu, Valentin Topalo, Oleg Galbur, Veaceslav Goncear, Tiberiu Holban, Antolie Nacu, Vladimir Valica, Victor Botnaru, Olga Cernețchi, Stanislav Groppa, Evghenii Guțu și Aurelia Ustian.

Ministrul Sănătății ”a promis” un spital universitar

”Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu rămâne a fi cea mai respectată și onorabilă intituție de învățământ superior din Republica Moldova”, a menționat în discursul său ministra sănătății, Ruxanda Glavan. ”Resursele umane în sănătate care au fost educate și crescute la USMF ”Nicolae Testemițanu” rămân a fi tezaurul de bază al sistemului de sănătate”, a spus aceasta, iar la capitolul perspective de dezvoltare ale Universității, doamna ministră și-a asumat unul dintre cele mai importante angajamente – crearea spitalului clinic universitar. Urmează doar ca să fie identificată instituția care va avea onorabila dar și responsabila misiune de a deveni spital universitar.

Hotineanu: ”Deșteptarea națională a țării a început cu Nicolae Testemițanu …”

Președintele comisiei parlamentare Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, a menționat că ”Șaptezeci de ani ai Universității de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” sunt 70 de ani de glorie și mândrie a întregului colectiv, a celor care au muncit, au fondat, dar și continuă glorioasele file ale acestei Universități. Acum, pot să spun cu toată responsabilitatea, că deșteptarea națională a țării noastre a început în anii ‘60”. Meritul aparține lui Nicolae Testemițanu, ministru, și Vasile Anestiadi, rector, care au inițiat învățământul în limba română. ” Hotineanu menționează că a fost parte din acele 65 de promoții, care până în 1974 a învățat în limba română și au conștientizat identitatea națională încă de atunci: ”Aceasta este și asta a fost Universitatea de Medicină”.

Festivitatea a fost completată de un concert de zile mari, pentru toate gusturile muzicale: clasice, etno sau populare.

Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea USMF ”Nicolae Testemițanu”, în perioada 4-10 octombrie 2015, au fost desfășurate un șir de evenimente științifice, culturale și sportive, printre care: Conferința științifică aniversară, Olimpiada de simulare SimOlympic, Expoziția”Cunoaște istoria Alma Mater!”, inaugurarea Aleii savanților și medicilor iluștri, Spartachiada ”Nicolae Testemițanu” ș.a.

Mulți ani, USMF!

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape