CRIZĂ de studenti în universitatile din Romania. Numarul bobocilor scade dramatic

CRIZĂ de studenti în universitatile din Romania. Numarul bobocilor scade dramatic healthcenter.uoregon.edu

Tot mai puțini studenți în băncile universităților din România, unde pe 1 octombrie au început orele. Din 2007 şi până în prezent numărul studenţilor a scăzut cu mai mult de jumătate, informează România TV.


Una din soluții este suplinirea locurilor cu studenți străini. Doar din Republica Moldova pleacă anual la studii în România cca 5000 de studenți. Fiecare universitate de la noi e nevoită să se lipsească de sute de studenți înmatriculați deja, care aleg să plece în România.

An de an, din ce în ce mai puţini tineri români aleg să se înscrie în anul I la facultate. De exemplu, dacă în anul universitar 2007-2008 România avea aproape 300.000 de absolvenţi de liceu înscrişi în anul I de facultate, în urmă cu doi ani numărul acestora nici nu atingea 130.000.

În urmă cu doi ani, cei care învăţau în sistemul public, atât la buget, cât şi la taxă, era de aproximativ 100.000, însă în urmă cu un an numărul a scăzut drastic. Şi anul trecut în universităţile publice din România au fost înscrişi în anul I, atât la buget, cât şi la taxă, aproximativ 80.000 de studenţi.

Aşadar, sunt din ce în ce mai puţini tineri care ajung în universităţi, fie că nu reuşesc nici măcar să termine liceul, fie că nu reuşesc să promoveze examenul de Bacalaureat. În ultimii ani, sute de mii de tineri fie nu au diplomă de Bac, fie unii se confruntă cu grave probleme financiare, iar o statistică a studenţilor arăta că aproape 40% dintre studenţii dintr-o promoţie renunţă la facultate din cauza banilor.

În tot acest timp, universităţile din România devin din ce în ce mai atractive pentru studenţii străini, iar anul acesta, la Universitatea Politehnică din Capitală sunt cu 50% mai mulţi studenţi străini faţă de anul trecut.

Majoritatea dintre aceștia sunt basarabeni, care fac uz de oferta de peste 5000 de burse oferite de statul român, dar și de alte avantaje, inclusiv cel de a face carte într-o țară europeană.

Potrivit unor statistici mai vechi, doar 10 la sută dintre cetățenii moldoveni care studiază în România, aleg să revină acasă la sfârșit de Licență sau Masterat.

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape