Revolutie în educație: 7 universități suficiente pentru a opri exodul studentilor

Revolutie în educație: 7 universități suficiente pentru a opri exodul studentilor studentie.md

În 2–3 ani vom avea doar 7 universități publice: 3 specializate (USMF, UTM și ASEM), una generalistă (USM) și 3 regionale – la Bălți, Cahul și Tiraspol, finanțate sută la sută din bugetul de stat. Este o necesitate imperios necesară Moldovei, spun experții. Pentru a-și păstra studenții, țara noastră trebuie să asigure învățământ de calitate. Calitatea poate fi oferită de universități de calitate, finanțate ca la carte. Acesta este mesajul Ministerului Educației, care a prezentat astăzi un Proiect de restructurare a sectorului învățământului superior în Republica Moldova.


”Din 2009 încoace, numărul de studenți moldoveni a scăzut cu 25%. În 2013 – 21% din locurile planificate de universități nu au fost acoperite; în 2014 – deja 35%. Tendința se menține, având în vedere situația demografică, dar și ofertele generoase de burse ale țărilor străine pentru moldoveni, dar și dubla cetățenie sau liberalizarea regimului de vize. Aveți nevoie urgentă de restructurarea sistemului de învățămînt superior și timpul nu vă e complice” – a insistat John Reilly, expert extern în cadrul proiectului de Restructurare a sectorului învățământului superior în RM, la o sesiune de dezbateri cu managerii universitari, care a precedat o conferință de presă pe marginea subiectului.

Noi am studiat și analizat comparativ autonomia universitară în mai multe țări, precum Danemarca, Lituania, România, Scoția și Suedia.

”19 universități din RM (din cele 33 existente) instruiesc 85 la sută din studenți. Pentru o țară săracă sunt prea multe, mai ales că doar 22% din absolvenți, conform ultimelor statistici, își găsesc un loc de muncă imediat după absolvire. Nu avem nimic cu universitățile private, care tot vor trebui să treacă acreditarea, dar cele finanțate de stat trebuie să-și concentreze eforturile pentru a deveni veritabile centre universitare. Nu vor fi lichidate. Trebuie să fuzioneze, să se comaseze, astfel încât să poate oferi calitate în procesul de predare, cercetare și transfer de cunoștințe” – declară Romeo V. Țurcan, expertul moldovean de origine, care profesează de mai mulți ani la o universitate din Danemarca.

Acesta a venit cu exemplul Danemarcei, unde din 14 universități și 8 Centre de cercetare au rămas, urmare a reformei, 8 universități și 2 Centre.

Dacă toți cei vizați de restructurarea sistemului academic vor conștientiza necesitatea schimbărilor impuse, după raționalizarea recomandată de experți, studenții vor putea alege să urmeze studii la una din cele 7 universități publice: 3 regionale (Universitatea de Stat din Bălți, Universitatea de Stat din Cahul și Universitatea de Stat din Tiraspol) și 4 în Chișinău (Universitatea de Medicină, Universitatea Tehnică, Universitatea de Studii Economice și Business (ASEM) și Universitatea de Stat).

În traseul optimizării, spre exemplu, se propune ca Dreptul, specializările în Pedagogie, Științe ale educației (de la USP ”Ion Creangă”), Jurnalism, Artele (de la AMTAP), Limbile străine etc - să se regăsească la USM.

Proiectul mai prevede, de asemenea, restructurarea categorică a Academiei de Științe. Toate institutele de cercetare ale acesteia să se integreze în universități, pentru asigurarea, într-un final a legăturii logice: predare, cercetare și transfer de cunoștințe.

Liuba Lupașco

4 comentarii

 • gabi
  postat de gabi
  Vineri, 29 Mai 2015 20:24

  Pt Mihaela: referinta s-a facut, probabail, la Univeristatea din Tiraspol din Chisinau.
  Nu stiu daca UPS Creanga ar trebui comansat cu USM... temerea e ca se va da complet uitarii necesitatea unei pregatiri adecvate a specialistilor din sistemul educatiei. :(

 • Mihaela
  postat de Mihaela
  Vineri, 29 Mai 2015 16:03

  Cine o sa permita Rep Moldova sa deschida o Universitate in Tiraspol? Aici cu chiu cu vai supravietuieste liceul Lucian Blaga. Sunt niste tampenii care stim cu totii sunt foarte dificil de realizat din motive politice si teritorial-administrative.

 • Vica
  postat de Vica
  Miercuri, 27 Mai 2015 22:12

  Unde se regaseste in acest proiect Universitatea Agrara de Stat din Moldova?
  Suntem o tara agrara si in loc sa sustinem acest sector destul de important pentru RM, noi ce facem?
  Cum va creste economia tarii fara dezvoltarea agriculturii si fara Universitatea Agrara?
  Se pune accent pe orice numai nu pe ceea ce este mai important si mai prioritar pentru RM.

 • nina
  postat de nina
  Marți, 26 Mai 2015 18:26

  Sa va ajute Dumnezeu sa duceti pina la capat aceasta reforma.La noi s-au inmultit universitatile ca ciupercile dupa ploaie.

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape