Universitățile din Republica Moldova, cu dreptul de a-și programa individual perioada de admitere pentru absolvenți au făcut-o în maniera în care sunt „puse la zid” de Covid-19, dar și cifrele demografice.

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cabinetul de miniștri a aprobat, pe 13 mai, Hotărârea de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020”.

Universitatea Tehnică a Moldovei, UTM, este lider printre universitățile din Republica Moldova, conform ultimului raport Webometrics. Urmează în clasament USM și USMF. În categoria Republica Moldova în clasament sunt incluse 26 de universități publice și private, inclusiv Universitatea Taras Shevchenko din Tiraspol.

„La fiecare 40 de minute, în Moldova are loc o tentativă de suicid. La fiecare 40 de secunde, în lume moare cineva prin suicid. Ai timp să salvezi o viață!” 

Acesta este mesajul Asociației Obștești „Altruism”, care administrează Serviciul de Susținere Emoțională al Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului pentruviata.md și care lansează Școala de Consiliere „Inimi Deschise” pe pagina www.cursuri.mirt.md

Profesorul Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale, este noul rector ales de către comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. E. Ceban a obținut mandatul pentru următorii 5 ani, ca rezultat al desfășurării scrutinului din 2 octombrie 2019, fiind votat de 541 de electori, ceea ce constituie 61,76% din numărul total al participanților la procesul de alegere.

Primul val de admitere la cele 25 de universități din țară, denotă tendința previzibilă a scăderii alarmante a numărului de pretendenți la studii superioare. Doar Universitatea de medicină și-a încheiat admiterea până la această oră. Restul universităților continua să primească acte și o vor face, probabil, și în luna septembrie, întrucât rezultatele admiterii la universitățile din România va continua să radieze listele admișilor la facultate în Republica Moldova. Experiența ultimilor ani arată că, numărul celor care renunță la studii în Moldova în favoarea condițiilor oferite de statul român este de ordinul sutelor.

Admitere 2018 USMF pe Etape