Ce salariu așteaptă un tânăr specialist?

Ce salariu așteaptă un tânăr specialist? replicahd.ro

Atunci când iau decizia de a se angaja, tinerii, în majoritatea cazurilor, se așteptă că salariul incipient va oscila în jurul cifrei de 5000 MDL, deși sunt conștienți că, totuși, mai curând, oferta angajatorului va fi nu mai mare de 4000 MDL și sunt de părere că nu pot spera la 8000 MDL și mai mult. Așteptările tinerilor în funcție de nivelul lor de studii și alte caracteristici fac diferența. 

Potrivit unui studiu realizat de Magenta Consulting, tinerii din sate au așteptări mai mari față de salariul minim cu care ar fi de acord să înceapă – 5000 MDL, față de 4750 MDL în cazul tinerilor din orașe. Această tendință este explicată de disponibilitatea tinerilor din sate să plece peste hotare în cazul în care nu au de lucru, în timp ce tinerii din orașe sunt mai dispuși să analizeze oferta locală, chiar dacă nu li se pare atât de avantajoasă. Cu toate acestea, atât respondenții din mediul rural, cât și cei din mediul urban sunt de părere că oricum mai mult de 4000 nu li se va propune. Cu referire la salariul considerat ireal, în cazul tinerilor din orașe, limita este mai ridicată – 8000 MDL.

Este interesant că cea mai mare discrepanță dintre salariul râvnit și cel care li se pare posibil de obținut se remarcă în cazul tinerilor cu specialitățile ”arte”, ”medicină”, ”științe umaniste”, ”științe economice”, ”educație fizică”, ”agricultură”. Posibil, acești tineri deja realizează că nu vor putea obține salariu mare când aleg meseria. 

Se pare, totodată, că tinerii care își fac studiile la facultatea de educație fizică, precum și acei care studiază științele militare, au cele mai mari așteptări față de salarii.

În concluzie, specialiștii HR recomandă angajatorilor negocierea salariului cu tinerii începând  de la 4.000 MDL. În cazul fetelor, sunt șanse mai mari că vor accepta; să angajeze tineri încă din facultate, dar să li se asigure posibilitatea creșterii profesionale și a salariului în funcție de performanțe.

Detalii, găsiți AICI.

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape