Burse de Merit – un concurs al celor mai buni studenți ai țării

Burse de Merit – un concurs al celor mai buni studenți ai țării CIU

La cea de-a XXII-a ediții a concursului național ”Burse de Merit 2017” au fost depuse 215 dosare și doar cei mai buni 50 de studenți din 10 instituții univeristare au fost desemnați învingători. Aceștia au fost premiați în cadrul unui eveniment solemn, organizat la 26 aprilie curent.


Am discutat cu 7 dintre ei, cei mai buni studenți, de la care am dorit să aflăm care e impactul acestui premiu, unde vor investi bursa și care au fost punctele forte, grație cărora au fost desemnați câștigătorii concursului.
Mai jos, sunt expuse câteva opinii.

31882782 1214707048665780 15286583175413760 o

Stanislav Iarovoi, anul III, ASEM, specialitatea Finanțe și Bănci: ”Sunt impresionat, dar și mândru să particip la un astfel de eveniment, fiind considerat unul dintre cei mai buni 50 de studenți ai țării. Acest premiu joacă un rol impunător pentru mine. Bursa de Merit e o încununare a reușitelor mele, o înaltă distincție și apreciere. Consider că am câștigat acest concurs, datorită unor succese înregistrate: ”Cel mai bun plan de afaceri” (ediția 2015), ”Cel mai bun student al ASEM” (ediția 2017), participări la diverse manifestații științifice naționale și internaționale, având, la moment, 6 publicații pe diverse teme – de la contabilitatea creativă până la spălarea banilor. Astfel vreau să încurajez pe colegii mei să depună maxim de eforturi, să își pună un scop în viață și să-l atingă, așa cum am făcut eu. Din punct de vedere material, am anumite direcții unde voi investi banii – cu precădere în ceea ce privește cheltuielile operaționale referitoare la procesul de studii, mai ales că sunt în anul III și am nevoie de mai multe materiale pentru pregătirea tezei de licență”.

digori pavel

Pavel Digori, anul IV, USM, specialitatea Drept: ”Bursa de Merit are o valoare incontestabilă, reprezintă un adevărat trofeu. Fiind câștigător al acestei ediții, ma simt mai încrezut în propriile forțe, acest premiu m-a ajutat să cred că pot reuși și că am fost apreciat la justa valoare. Îmi place ceea ce fac zi de zi, îmi place specialitatea pentru care am optat, sunt entuziasmat și motivat să acumulez noi cunoștințe și experiențe benefice. Atuurile dosarului meu au fost: câștigarea concursului național în domeniul dreptului organizat de un vestit birou de consultanță juridică din Moldova, unde am petrecut 3 luni de stagiu, locul I între echipele facultăților de drept din țară, în cadrul concursului de procese simulate, organizat de Curtea Constituțională din R.Moldova. Sunt membru al echipei Juridice Moldova (care derivă din platforma Juridice.ro), unde desfășor multiple activități de voluntariat, precum și membru al programului Acțiune pentru Justiție (ediția a III-a). Actualmente, o mare parte din activitatea profesională o desfășor în cadrul casei de avocatură ”Cobzac & Parteners”.

balan

Veronica Balan, anul III, Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, specialitatea Biologie moleculară: ”Bursa de Merit a fost un premiu surpriză pentru mine și sunt extrem de fericită. Nu mă consider deosebită față de alții, dar cred că punctele forte ale dosarului meu ar fi următoarele: activitățile extracurriculare din cadrul universității, cele de voluntariat, cu precădere la centrul ”Neovita”, unde am activat timp de 2 ani. La moment, realizez un stagiu de practică la Centrul Mamei și al Copilului, unde am posibilitatea să îmi dezvolt abilitățile de tânăr cercetător științific. Așadar pot afirma că orice lucru început constituie o provocare personală pe care o finalizez reușit. Sper ca fiecare student să dorească să participe la cât mai multe activități, or anii de studenție sunt unici. Este o oportunitate destul de avantajoasă să încerci să tinzi spre ceva mai mult”.

melnic cor

Cornelia Melnic, anul IV, ASEM, specialitatea Drept: ”Bursele de Merit este cel mai obiectiv concurs național destinat studenților activi, care promovează anumite valori, care se implică, studiază și cercetează. Sunt onorată să fiu una dintre finalistele de astăzi; mi-am dorit aceasta încă din anul II de studenție, când am văzut emoțiile trăite de colegii mei mai mari. Drumul parcurs până aici nu a fost simplu, e nevoie de curaj, ambiție, perseverență și conlucrare. Mulțumesc tuturor celor care au avut încredere și m-au îndemnat să fiu cea mai bună – profesorilor, părinților, prietenilor. Această bursă are o valoare enormă pentru mine - am devenit mai activă, mai responsabilă, mai dornică să realizez lucruri mărețe, aici, în Republica Moldova. Voi investi banii câștigați în diferite proiecte, îndeosebi în activitățile Consiliului Studențesc al facultății unde îmi fac studiile, pe care, la momentul de față, îl conduc. În același timp, aș dori să îmi îndemn colegii mai mici să își ”acumuleze bagajul de succese” din timp, pentru ca atunci când vor aplica la Burse de Merit, să fie mândri de rezultatele obținute”.

doina clima

Doina Clima, anul IV, UPS ”I. Creangă”, specialitatea Pedagogie și limbă engleză: ”Am muncit foarte mult pe parcursul anilor de studenție, iar acest premiu reprezintă dovada străduinței mele. Este o apreciere spre care am tins, dar și o motivație să aspir și să perseverez în continuare. Cred că am câștigat prin faptul că am participări la activitățile extradidactice din diverse domenii: cultură, sport, învățământ. La fel, am dat dovadă de creativitate la proba de scriere a eseului, alegând tema legată de fericire, unde mi-am expus cele mai sincere gânduri. Am așternut pe coala de hârtie anumite idei cu referire la ceea ce mă face fericită: e vorba despre viața mea, familia mea, prietenii mei și orice lucru mărunt care mă înconjoară. Banii câștigați îi voi investi în dezvoltarea mea personală, în special în aprofundarea studiului limbii engleze și voi aplica la niște stagii peste hotare, chletuielile cărora vor fi parțial acoperite din valoarea acestei burse”.

moraru sergiu

Sergiu Moraru, anul VI, USMF ”N. Testimițeanu”, specialitatea Medicină: ”De fire sunt pragmatic și a fost o surpriză atunci când am aflat că am câștigat Bursa de Merit. Cu siguranță aceasta constituie o apreciere a eforturilor depuse pe parcursul celor 6 ani de facultate. Consider că a fost înalt apreciată participarea mea activă în cadrul stagiilor în străinătate, ceea ce reprezintă o validare a cunoștințelor teoretice acumulate. Am fost în Franța, într-o instituție medicală, unde am putut să armonizez aceste cunoștințe cu abilitățile practice. La fel, sunt voluntar activ, am și 4 publicații în revista de profil a Academiei de Științe a Moldovei. Cred că voi investi acest premiu bănesc în dezvoltarea mea personală, în călătorii și în achiziționarea unor cărți de specialitate”.

ana nastasiu

Ana Nastasiu, anul III, Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, specialitatea Informatică: ”Nu cunosc formula succesului, dar știu că succesul meu de astăzi este o sumă de oameni buni și de calitate pe care i-am întâlnit. Sunt mândră, onorată și ”răsfățată” de a fi premiantă în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Burselor de Merit. ”Răsfățată” – aceasta întrucât este o plăcută coincidență cu vârsta pe care urmează să o împlinesc în curând și e absolut fantastic. Acest concurs destinat studenților studioși este cel mai prestigios, actualmente, la nivel național, care motivează să participi. Câștigarea bursei nu este o întâmplare, ci un rezultat spre care am tins, datorită participărilor mele în cadrul organizațiilor neguvernamentale, activităților extrauniversitare și implicării mele active. Consider că orice investiție astăzi, aici, este o investiție clară în viitorul Republicii Moldova”.

De menționat că acest concurs este organizat de Centrul de Informații Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC Moldova Agroindbank SA și al Orange Moldova.

Alina Codreanu

Lasă un comentariu

Admitere 2018 USMF pe Etape